Bolji kreditni rejting dobar signal, uraditi zadatke iz evropske agende

Poboljšanje kreditnog rejtinga koji je Crna Gora dobila od renomirane međunarodne agencije Mudis pozitivan je signal, i šansa koju treba iskoristiti, ocijenila je za Radio Crne Gore profesorica Ekonomskog fakulteta Danijela Jaćimović. Ističe da se ipak moraju odraditi domaći zadaci iz evropske agende.

Poboljšanje kreditnog rejtinga prvenstveno doprinosi smanjenju kamatnih stopa po kojima država može da se zaduži, objašnjava profesorica Jaćimović.

Podsjećamo, u Predlogu smjernica makroekonomske i fiskalne politike predviđeno je da se država do 2027. godine zaduži tri milijarde eura, samo u narednoj više od milijadu.

Jaćimović navodi i da bolji rejting nije dovoljan već, kako ističe, treba odraditi domaće zadatke iz evropske agende.

„Ovo je jedan veoma dobar pozitivan signal trenutno, ali naravno iza njega treba da stoje sve one reforme za koje smo se obavezali da ćemo uraditi, a vezano za našu evropsku agendu, kako bi ovaj pozitivni signal mogli kapitalizovati u srednjem roku“, navodi Jaćimović.

Na poboljšanje kreditnog rejtinga, kaže Jaćimović, pored internih utiču i globalni efekti. Napominje da se ekonomija globalno oporavlja, ali smatra i da je posljednjih godina i crnogorska značajno napredovala.

„Dobili smo IBAR, vrlo smo ozbiljan kandidat u ovom procesu proširenja. Crna Gora je odradila potrebne reforme, veoma važne promjene su se desile, zato što je sada građanin u centru dešavanja i ekonomskih i političkih izbivanja u Crnoj Gori. Ja bih rekla da proces demokratizacije koji prati i ekonomske tokove. Crna Gora znači sve ono na neki način gdje se našla Crna Gora, ozbiljna evropska perspektiva, fondovi koji bi trebali da dođu prvenstveno iz javnih izvora, izvora kroz plan rasta, utiču na to da ćemo imati jedan relativno stabilan ekonomski rast u narednom periodu, uglavnom vođen razvojem infrastrukture“, poručila je Jaćimović.

Na pitanje da li je ovo i potvrda da je povećanje plata i penzija održivo i da li je to pokazatelj ispravnih ekonomskih politika države kako je to kazao premijer Spajić, Jaćimović je kazala:

„Povećanje plata i penzija je dobar signal, zato jer doprinose boljem demokratskom pozicioniranju svakog pojedinca u Crnoj Gori, što možemo da vidimo kroz trenutne izbore. Znači, sve političke partije danas vode račune o građanima, vode računa da njihovi programi doprinose boljem životu građanina, a građanin, ja bih rekla, je postao na ovaj način odvažan da može da kažnjava političke patije ukoliko procijeni da ne realizuju plan. Znači, na taj način, to je jedna snažna podrška demokratskom razvoju Crne Gore. Sve ove ekonomske reforme naravno mogu se realizovati ukoliko se ostvari pozitivni ekonomski rast, ukoliko se privuku strani, prvo javni pa privatni investitori. Da li će ovo biti održivo u kratkom i u srednjem roku, mnogome zavisi od realizacije ekonomskih politika i reformi koje Crna Gora treba da obavi“, poručila je profesorica Jaćimović.

Upoređujući Crnu Goru danas i prije 10 godina kada je imala isti rejting, premijer Milojko Spajić je kazao da je naša zemlja sada ekonomski potpuno drugačija.

Jaćimović o tome kaže da se Crna Gora danas bolje nosi sa dugom, ima neke održive financije, vrlo ozbiljnu evropsku perspektivu koja garantuje budućnost daljih investicija.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA