Blagi rast na Wall Streetu

Cijene dionica na Wall Streetu ove sedmice su blago porasle, dok su evropski berzanski indeksi pali, jer Evropska centralna banka (ECB) signalizira dalje povećanje kamata.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,3 odsto na 33.876 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 odsto na 4.298 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 odsto na 13.259 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast tih indeksa uglavnom se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Tesla.

Trgovalo se oprezno, jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

„Vidimo da na tržištu nema volje za veći angažman, ulagači su kao paralizovani”, kazao je David Bianco, analitičar u kompaniji DWS Group.

Ulagači ne žele da riskiraju dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji bi mogli uticati na odluke čelnika američke centralne banke na sjednici naredne sedmice.

Izvještaj o inflaciji biće objavljeno u utorak, a analitičari procjenjuju da su potrošačke cijene u maju blago pale na mjesečnom nivou, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerovatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na pauzu u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 odsto šanse da će čelnici američke centralne banke naredne sedmice ostaviti kamate nepromijenjene.

Ipak, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon pauze u junu, u julu još jednom povećati kamate.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi prošle sedmice su pali. Londonski FTSE oslabio je 0,6 odsto na 7.562 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto na 15.949 bodova, a pariski CAC 0,8 odsto na 7.213 bodova.

Izvor: Mina business

NIKŠIĆ PROGNOZA