Bivši radnici ŠIK-a „Špiro Dacić“ nezadovoljni odnosom vlade

Bivši radnici Šumsko industrijskog kombinata (ŠIK-a) „Špiro Dacić“, njih 134,kako su i najavili čekali su do juče(petak) odgovor premijera Dritana Abazovića, i drugig relevantnih državnih adresa na njihov apel za pomoć za isplatu 17 zaostalih zarada koje im se duguju od 2003. godine kada je njihovo preduzeće otišpo u stečaj. Predsjednik Odbora bivših radnika Vlajko Vuković kaže da pošto odgovor nijesu dobili razgovarali su sa više predstavnika firmi sa područja bjelopoljske opštine, ali i Mojkovca i Rožaja, odnosno onima koji su obespravljeni i zakinuti po raznim osnovama, i dogovorili se da zajedno djeluju.

– Mi, obespravljeni bivši radnici sa sjevera dogovorili smo se da zajedno djelujemo i da sastavimo spisak zahtjeva za isplatu zaostalih zarada i ostvarivanje socijalnog programa. Da budemo izjednačeni makar sa onima koji su sa najnižim zaradama i koji su davno dobili ono što je nama trebalo da bude isplaćeno prije dvije decenije. Skupićemo potpise i predati novom sazivu Skupštine Crne Gore, pa da vidimo ko se bori za prava obespravljenih, naročito nnas na sjeveru. Ako i novi saziv Skupštine bude ličio na ove dosad, obećavamo vrlo brzo blokadu magistralnih saobraćajnica u više gradova. Znamo da će biti turistička sezona, žao nam je nedužni narod, ali mi drugog izbora, ako nas na to natjeraju, nemamo-ističe Vuković i dodaje da su se zahtjevom za pomoć obraćali i prethodnim vladama ali odgovora nije bilo kao ni od sadašnje, te su stoga odlučili da pomoć traže od Skupštine Crne Gore.

– Za naše zaostale zarade prestajemo da se obraćamo ovoj sadašnjoj Vladi, jer vidimo da od toga nema ništa. Oni nas tretiraju kao da ne postojimo, a rješavaju pitanja tamo gdje ih pritiscima, blokadama i slično natjeraju. Od sada se za pomoć obraćamo Skupštini Crne Gore i poslanicima. Inače, tih 17 plata, kako smo i napisali premijeru Abazovići, oteli su nam jer za nas, navodno, nije bilo novca u vrijeme kada je rpeduzeće otišlo u stečaj i kada je premijer bio Igor Lukšić. Drugi povjerioci su se naplatili, a mi smo dobili 30 do 50 eura iako je trebalo puno više-kaže Vuković i dodaje da se sve nastavlja po starom, i da se i vlast sjeti sjevera i Bijelog Polja samo populistički, odnosno pred neke od izbora i tu se sve završava.

Vuković: Nemojte da vrijeđate zdrav razum građana sa sjevera


Vlajko Vuković dodaje da na bivšoj imovini ŠIK-a „Špiro Dacić“ u naselju Zaimovića livade trenutno radi desetak kompanija sa preko 500 zaposlenih, ali za bivše radnike pomoći nema.

– Molim one koji o našim sudbinama budu odlučivali da paze šta rade i šta govore i obećavaju, da ne vrijeđaju zdrav razum građana sa sjevera Crne Gore jer smo siti raznoraznih obećanja o boljem životu kojeg, očigledno, nema. Bojim se nakon izbora kako ćemo se mi obični građani snaći na tom nastavku autoputa, modernizovanoj pruzi, ili u bjelopoljskoj termalnoj banji na Kisjelim vodama. Plašim se da će nam biti pretoplo od najvljene topilfikacije grada… – ističe Vuković.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA