Bivši radnici „Radoja Dakića“ traže smjenu Valentine Pavličić

Bivši radnici „Radoja Dakića“ podnijeće inicijativu kojom će od države tražiti da smijeni zastupnicu Crne Gore pred Sudom u Strazburu Valentinu Pavličić jer su nezadovoljni njenim postupanjem u sporu pred tim sudom u kojem 605 radnika nekadašnjeg privrednog giganta od države traži naplatu skoro 50 miliona eura na ime zarada, kamata i ostalih potraživanja.

Naime, Pavličić je u izvještaju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu krajem prošle godine navela da je Vlada spremna da ponudi rješavanje pitanja do sada neizvršenih sudskih presuda na način što bi sačinila plan namirenja potraživanja povjerilaca u razumnom vremenskom roku, odnosno višegodišnjem intervalu, kako bi se srazmjerno vršila isplata na jednake djelove svim bivšim radnicima, a ne samo podnosiocima predstavki pred sudom u Strazburu.

– Vladi je poznat standard suda da se domaće presude u kojima je došlo do zadocnjenja u izvršenju u vremenskom periodu od nekoliko godina moraju izvršiti bez daljeg odlaganja. Međutim, Vlada ukazuje da ukoliko bi se pristupilo istovremenoj i jednokratnoj isplati svih do sada neizvršenih potraživanja u konkretnom predmetu, nastupilo bi finansijsko-materijalno opterećenje za državni budžet koje bi moglo dovesti u pitanje i samo funkcionisanje države u ekonomskom smislu – piše u tom dokumentu.

Dalje se navodi da se radi o kompleksnom predmetu sa stanovišta broja podnosilaca i materijalnog opterećenja za budžet, ali da je Vlada spremna da preuzme obavezu namirenja i da u budžetu planira i obezbijedi ova sredstva.

Međutim, kako ističu radnici, iako se Vlada poziva na neplanirana sredstva u budžetu, prošlogodišnje sajber napade i druge razloge, to nisu opravdanja, s obzirom da su presude u njihovim slučajevima donesene znatno prije okolnosti na koje se Vlada poziva kao prepreke.

– Vlada je u prethodnom periodu, kršeći prava velikog broja ljudi, stvarala probleme umjesto da ih rješava. Država ne može da navodi nedostatak sredstava jer je društveni bruto proizvod znatno uvećan u odnosu na 2005. godinu, kada je donesena prva odluka u korist radnika. Država je propustila priliku da uradi ono što niko drugi nije mogao, a to se onda pravda fiskalnim i materijalnim obezbjeđenjem za državni budžet i funkcionisanje države. Na kraju, Vlada predlaže namirenje u nekoliko godina, a radnici protestuju već skoro deceniju i po. Zbog toga smatramo da je neophodno pokrenuti inicijativu razrješenje gospođe Pavličić zbog nesavjesnog vršenja svoje funkcije – poručuju u saopštenju bivši radnici „Radoja Dakića“.

U Strazburu se već nalazi predmet u kom 605 radnika traži naplatu potraživanja, dok to isto čeka i oko 1.800 drugih bivših radnika.

Obeštećenje najavljeno ove ili naredne godine

Nedavno je i ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio da bi država do kraja ove ili početkom naredne godine mogla početi sa isplatom obeštećenja bivšim radnicima „Radoja Dakić“, koji protestuju već 14 godina tražeći od države da im se isplate potraživanja po različitim osnovama. Fabrika je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, a u stečaj je zvanično otišla 2016. godine, tačno 70 godina nakon osnivanja. Radnici su sa protestima počeli 2009. godine, a ove godine će obilježiti i 14 godina od početka svakodnevnih protesta koje su održavali ispred najznačajnijih državnih institucija. Radnici pokušavaju da naplate svoja potraživanja već duži period, a nedavno su saopštili da je od početka protesta preminulo više od 700 njihovih kolega, koje nisu dočekale pravdu.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA