Bivši radnici prijete blokadom ako se autobusi ne vrate

Bivši radnici beranske autoprevozne kompanije u stečaju “Simon vojaž” upozorili su da će početi blokade saobraćaja na glavnoj gradskoj saobraćajnici kod autobuske stanice, ako stečajna uprava odmah ne poništi prodaju osam najboljih autobusa i ne vrati ih u Berane. Oni su u pismu koje su dostavili Portalu RTCG kazali da smatraju da je to bio namješten tender, a za to krive stečajnu upravu.

“Tražimo da se izabere novi stečajni upravnik koji će raditi po zakonu. Ne možemo čekati rok od 60 dana da reaguje Specijalno državno tužilaštvo, već tražimo automatsko poništenje tendera i prodaje” – navode oni.

Ranije su u svi autoprevoznici iz Berana i sa sjevera  zatražili da stečajna uprava “Simon vojaža” poništi licitaciju na kojoj je osam najboljih autobusa prodato podgoričkoj kompaniji “BLT”, jer kao povjerioci nisu bili obaviješteni o toj licitaciji.

Oni su objasnili da su za tu licitaciju svi povjerioci morali biti pismeno obaviješteni, a autoprevoznici su najveći povjerioci, sa 450 hiljada eura potraživanja. Stečajna uprava beranske autorpevozne kompanije „Simon vojaž“ prodala 27. jula podgoričkoj firmi „BLT“ osam autobusa u voznom stanju za svega 34 hiljade eura, iako vrijednost samo jednog autobusa prelazi tu cijenu, o čemu je naš portal pisao.

Mehaničari firme “BLT” su odmah narednog dana došli u Berane, upalili autobuse koji su stajali u krugu autobuske stanice, i u konvoju ih odvezli za Podgoricu. Stečajni upravnik Lado Šekularac tada nije odgovarao na pitanja koja mu je proslijedio Portal RTCG.

Predstavnik autoprevoune firme “Viktoriaja ekspres” predao je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika, smatrajući da “suprotno zakonu o stečaju, svjestan da ulazi u zonu krivične odgovornosti, drznuo da samovoljno otuđi autobuse, ne čakajući ni da istekne rok za podnošenje prijava na regularnost prodaje od 8 dana”.

Ta krivična prijava je ponešena 29. jula, odnosno odmah treći dan od prodaje, ali je objašnjeno da Specijalno državno tužilaštvo ima rok od šestdeset dana da na prijavu odgovori. Autobusi koji su preveženi u Podgoricu u međuvremenu nisu vraćeni u Berane, a povjerioci i bivši radnci u stečaju ne žele da čekaju da taj rok istekne, već prijete blokadom sabraćajnica.

 Foto: rtcg.me

Oni su posebno ogorčeni, jer su, kako su kazali, među osam prodatih autobusa bila i dva godišta 2012., koja su korištena na međunarodnim linijama i čija je vrijednost daleko veća nego što što je prodato svi autobusi. Iako je od prodaje autobusa prošlo čitav mjesec, niko od državnih organa, niti resorno ministarstvo, nije na ovu temu progovorio ni riječ.

Nezadovoljstvo zbog prodaje autobusa pojačano je ovih dana i zbog situacije sa nepostojanjem elementarnog đačkog prevoza, ti najbolji autobusi su mogli makar, kako kažu bivši radnici, da se koriste za međugradski linijski prevoz u region, kojim bi bio pokriven i učenički prevoz.

Sve te autobuse uvezao je bivši vlasnik, državljanin Luksemburga Simon Bernard, koji je protiv svog partnera u Crnoj Gori, visokog funkcionera Demokratske partije socijalsita, Memheda Adrovića, mnogo ranije podnio krivičnu prijavu za više krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe službenog poslovanja.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države započela je davno, a kulminirala je u maju 2020., kada su radnici stupili u generalni štrajk. Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to ne samo da se nije dogodilo, nego se situacija sve više komplikuje, dok putnici i građani autobuse čekaju na improvizovanom stajalištu, jer je autobuska stanica četvrtu godinu zaključana.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA