Bivši radnici Košute traže razgovor sa Nišić, spremni da prekinu protest

Predstavnica bivših radnika cetinjske Košute Dijana Vujović kazala je da će protestovati sve dok ih ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić ne pozove na razgovor i ne donesu neko pisano rješenje. Njen kolega Petar Martinović apelovao je na ministarku da ih pozove ove sedmice i poručio da će biti flekisbillni kada je riječ o rokovima, ali da je uslov da se postigne dogovor na papiru.

Bivši radnici cetinjske Košute i danas su zaustavitli saobraćaj između Podgorice i Cetinja od 11 do 15 sati.

Vujović kaže da su zahvalni što se  ministarka Naida Nišić oglasila u vezi sa njihovim problemom, ali da time nijesu dobili nikakvo konkretno rješenje.

“Mi ipak tražimo da nas ona pozove na razgovor, da sjednemo, da razgovaramo, da vidimo, da dođemo do nekog rješenja, a to da se ipak stavi na papir, zbog toga što smo mi izigrani već 28 godina”, kazala je ona.

Nišićje u petak izjavila da će Vlada uraditi što je u njenoj moći kada je riječ o bivšim radnicima Košute, ali da je u istoj situaciji 20.000 radnika, te da ne mogu pomoći samo jednoj grupi.

Vujovoć odgovara da prioritet treba da budu radnici Košute.

“Isto tako smatramo da smo mi jedini radnici koji ništa nismo dobili, za razliku od ostalih radnika za koje ministarka kaže da ih je nekih 20.000”, kazala je ona.

Poručila je da će nastaviti da protestuju dok ne dobiju poziv za razgovor.

“Vidjećemo kakav će tada ishod biti, da li da nastavljamo sa protestima ili ne”, kazala je Vuković.

Petar Martinovič kaže da očekuju ove sedmice sastanak sa ministarkom.

“Protesta možda neće ni biti ukoliko ministarka protokolira sve na papiru o čemu smo pričali, i ako nam da određeni optimalni rok za rješavanje ove situacije”, kazao je Martinović.

Objasnio je da bi radnici pristali da im se prvo isplati devet zarada, nakon toga povezivanje radnog staža.

“Ukoliko nema dovoljno sredstava na računu, možemo da govorimo o određenim rokovima. S ove tačke gledišta nije zahvalno reći koji je taj optimalni rok, ali ono što mogu sigurno da kažem da ćemo mi biti maksimalno fleksibilni i korektni u pregovorima i zaista ukoliko sjednemo da se dogovaramo ove nedelje, iskreno se nadamo s obzirom da smo videli pozitivan stav kod ministarke, da će doći do prekida protesta”, rekao je on.

Dodao je da nijesu tražili prijem, već sa današnjeg protesta šalju poruku i molbu min istarki da i primi.

“Da sjednemo sa njom da krenemo da se dogovaramo i da saniramo ovu situaciju, a tražićemo zvanično i pismenim putem  prijem kod nje”, poručio je Martinović.

Naredni protest moguć je u petak ako dozvoli policija, a nakon toga u ponedjeljak.  

Kako je kazala predstavnica radnika Dijana Vujović ponovo će podsjetiti na zahtjeve o isplati zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Iznos za 693 radnika za zaostale plate je dva miliona i 800 hiljada eura dok je staž potrebna povezati 81 radniku.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA