Bivši radnici „Gorice“ traže isplatu 600 hiljada eura

Bivši radnici i akcionari građevinskog preduzeća „Gorica“ traže od stečajne uprave da im isplati 600.000 eura.

Oni su „Danu“ saopštili da je stečajni upravnik Dragan Smolović prije nepune tri godine izjavio da će bivšim radnicima i akcionarima biti isplaćeno 800.000 eura od prodaje imovine preduzeća.

– Nažalost, ispostavilo se da je to bila obmana, jer od svega toga je isplaćena četvrtina, ili samo 200.000 eura, što je kod bivših radnika–akcionara izazvalo ogorčenje. Zbog toga pitamo stečajnu upravu šta se dogodilo sa preostalih 600.000 eura i gdje su one isparile. Akcionari „Gorice“ su odlučili da ne „čekaju Godoa“ i sjede skrštenih ruku, već da javno reaguju prema stečajnom upravniku i stečajnoj upravi, da im u što kraćem roku objasne šta je sa spornim novcem i kada će biti isplata preostalih 600.000 eura. U suprotnom, bićemo prinuđeni da se obratimo državnim institucijama, kako bi nam one pomogle da prevaziđemo ovaj problem i dobijemo novac koji nas sleduje po Zakonu o stečaju i po osnovu akcija koje imamo u „Gorici“ – navedeno je u saopštenju dostavljenom „Danu“.

Stečajnoj upravi su poručili da ne misli da će odustati od svog novca, makar išli i na međunarodni sud pravde.

– Očekujemo više razumijevanja i odgovornosti, a prije svega sluha za potraživanje akcionara od strane stečajne uprave, da pronađu taj sporni novac i isplate ga odmah bivšim radnicima–akcionarima, i na taj način izvrše tu zakonsku obavezu. U slučaju da akcionari ne dobiju traženi novac, organizovaće se i izaći na proteste, a ako ni poslije toga u najkraćem roku ne bude isplaćena ta obaveza prema nama, slijede radikalni nastupi akcionara. Blokiraćemo Privredni sud Crne Gore i ostati na barikadama sve do ispunjavanja naših potraživanja, jer je krajnje vrijeme da se stane na put diskriminaciji radničke klase, koja je gradila ovu zemlju i stvarala dohodak za sebe, državu i ovu odnarođenu birokratiju. U poslednjih 30 i više godina ovog nemoralnog i pljačkaškog režima bili smo prinuđeni da se borimo i sa ulica kako bismo opstali i preživjeli sve te golgote i društveno propadanje, a epilog svega toga svi osjećamo i vidimo. Država je u velikim problemima, pored ostalog, ostala je i bez radničke klase, pa je danas grade izvanjci, raskubaju razne kriminalne družine i lupeži, a što je još tužnije i za brigu svih koji vole ovu zemlju, kraj svega toga se ne nazire, a o nekoj boljoj budućnosti na duže staze nema ni govora – istakli su bivši radnici „Gorice“.

Stečaj u GP „Gorica“ uveden je 2012. godine. Od tada su radnicima isplaćene zarade, oko 175 plata, nakon prodaje imovine. Međutim, akcionari nisu namireni prilikom prodaje imovine, zbog čega od Privrednog suda i stečajne uprave traže da namire i njihova potraživanja.

Foto: Dan/Ivan Petrović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA