(VIDEO) Bivši radnici Boksita najavili proteste u Podgorici

Ukoliko za petnaestak dana od nadležnih državnih organa ne dobiju informaciju o isplati zaostalih potraživanja bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita organizovaće proteste ispred institucija u Podgorici. To su saopštili danas na protestu koji su organizovali ispred upravne zgrade Boksita u Nikšiću.

Podsjetili su da iz stečajne mase Rudnika više od 500 radnika potražuje zaostale plate, jubilarne nagrade, te regrese.

Isplata tih sredstava im je obećana od prodaje upravne zgrade Boksita.

Zgrada je u stečaju prodata, a taj vlasnik je preprodao, kako okupljeni radnici tvrde, kompaniji „Lidl“, kojoj oni neće dozvoliti da na objektu i pripadajućoj parceli izvodi bilo kakve radove, sve dok bivši radnici ne dobiju svoja potraživanja. Bivši radnik Ilija Đilas tvrdi da su odlučni u svojoj namjeri.

Predstavnik radnika Rašo Čivović istakao je da tužilaštvo nije reafovalo na njihove prijave kako zbog uprane zgrade Boksita tako i placa bivšeg Sindikata njihove firme. Čivović je kazao da će protestovati ispred kancelarije Evropske komisije u Podgorici i zgrade Vlade.

Čivović je danas u ime kolega Osnovnom sudu u Nikšiću predao predlog da se zaustave svi radovi na placu oko uprane zgrade, u suprotnom, kako je naveo, bivši radnici će to uraditi.

Bivši radnici Boksita kažu da im se iz stečaja duguje i povezivanje radnog staža.

„radni staž mi nije povezan za godinu i šest mjeseci poslije stečaja, kao i plate dok smo radili u beranama. Mislim da nas ima oko 110 kojima nije radni staž povezan“, kazala je Marica Roganović bivša radnica Boksita.

U grupi bivših radnika koji potražuju novac od nekadašnje firme je i oko 300 njih kojima sada od penzija odbijaju troškove sudskih postupaka, pokrenutih protiv firme prije desetak godina. Firmu su tužili zbog neisplaćenog dijela otpremnina kao i plata.

Biljana Brašnjo

foto/video: Portal RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA