Bivši pogon Titeksa u Murinu i ovog ljeta zarasta u korov: Lažna obećanja drže zaključanu fabriku

Obećanje da će kapaciteti nekadašnjeg pogona tekstilne konfekcije u mjestu Murino, koji je poslovao u okviru podgoričke kompanije Titeks, biti stavljeni u neku odgovarajuću funkciju i ovog ljeta ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

To potvrđuju i mještani ove varošice, smještene na pola puta između Andrijevice i Plava, navodeći da je prava šteta što se ova fabrika neslavno preselila u prošlost.

– Prosto čovjeka duša zaboli kad se prisjeti vremena kada je Murino bilo prepoznato po uspješnom pogonu za proizvodnju tekstilne konfekcije. Sada se može vidjeti da je taj pogon praktično sahranjen. To je šteta za sve nas i za samu državu, jer su brojni žitelji svoju egzistenciju obezbjeđivali zahvaljujući platama koje su zarađivali u ovoj fabrici. Ispostavilo se da su dvodecenijska obećanja da će se raspoloživi kapaciteti ovog pogona staviti u neku korisnu funkciju razvoja ovog kraja bila samo lijepa priča za lakovjerne. Takvo postupanje nadležnih, kada su u pitanju ovi kapaciteti, nedopustivo je – naglašava predsjednik mjesne zajednice Murino Branislav Otašević.

image

Pogon u Murinu otvoren je 1985. godine. Nakon više godina uspješnog poslovanja, 2004. je uveden stečaj, a vrijednost imovine je procijenjena na oko milion i po eura. Preko 400 radnika, koji su radili u dvije smjene, tada su upućeni na biro rada, a svi kasniji pokušaji da se ponovo pokrene proizvodnja bili su bezuspješni. Stečajni postupak otvorio je tadašnji Privredni sud u Bijelom Polju radi prodaje imovine preduzeća zbog izmirenja obaveza prema radnicima i povjeriocima. Poslije brojnih neuspjelih licitacija, obezvrijeđena imovina pogona Titeksa u Murinu 2013. godine nuđena je za samo 209.000 eura. Međutim, ni nakon prodaje fabričke imovine do današnjih dana nijesu preduzete mjere da se sama fabrika zaštiti od propadanja.

Umjesto otvaranja proizvodne linije u pogonu, za šta je poslije NATO bombardovanja Murina rečeno da je gotova stvar, došlo je do devastacije proizvodno-tehnoloških i pomoćnih objekata ukupne površine 1.533 metra kvadratna, kao i pripadajućeg zemljišta od skoro 4.000 kvadrata. Mještani ističu da je ovo samo jedno u nizu obećanja koje je dato Murinjanima, a koje nikada nije ispunjeno.

– Nakon NATO bombardovanja, Murinjanima i stanovnicima okolnih mjesta je sa raznih adresa obećavano da će dobiti sve uslove za bolji život. Ali, od svega obećanog ništa nije ispunjeno, pa ni obećanje da će se ponovo aktivirati pogon Titeksa, koji je nekada bio nosilac razvoja čitavog kraja. Umjesto da se ti kapaciteti stave u funkciju razvoja i da tamo ponovo otvore radna mjesta za lokalno stanovništvo, dozvoljeno je da kompletna imovina zaraste u korov – ističu mještani.

Iz lokalne uprave u Plavu tvrde da su u više navrata pokušavali da posreduju u ponovnom pokretanju fabričkog pogona u Murinu. Međutim, kako su naveli, ti pokušaji su bili bezuspješni, s obzirom na to da se radi o imovini koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

– Nama su ruke vezane po pitanju valorizacije određenih vrijednosti bivše fabrike u Murinu, jer je sva ta imovina u privatnom vlasništvu – kazali su iz lokalne uprave.

Radnici ogorčeni

Naslušali smo se praznih priča da će fabrika ponovo proraditi. Mogli smo samo da gledamo kako ta imovina propada. To je prava šteta kad se zna da su iz Titeksovog pogona godinama izlazili brojni proizvodi koji su imali prođu na tržištu širom Crne Gore i u okruženju. Bilo je to vrijeme kada je čitav ovaj kraj zahvaljujući ovoj fabrici doživio pravi preporod. Odjednom, tokom tranzicionih procesa, počelo je da se posluje sa gubicima, što je uslovilo i uvođenje stečaja. Tragično je što su u tom momentu brojni zaposleni ostali bez posla i što su kasnije prepušteni egzistencijalnom propadanju, istakli su bivši radnici.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA