Bijelo Polje: Bivši radnici „Transservisa“ prodaju svoj dio zemljišta da bi ostvarili prava

Bivši radnici bjelopoljskog saobraćajnog preduzeća „Transservis“ uputili su Vladi Crne Gore i Fondu PIO, Zavodu za zapošljavanje, IRF-u i Udruženju ranije zaposlenih u likvidiranim preduzećima „Robni saobraćaj“, „Grand komerc“, „Božidar Vlahović“ i „Putni prevoz Bijelo Polje“ predlog za izdvajanje svoje imovine iz suposjedničkog dijela, kako bi, kako kažu, nakon 32 godine mogli da raspolažu imovinom koja im i pripada po odluci Privrednog suda.

Udruženje ranije zaposlenih u likvidiranim preduzećima „Robni saobraćaj“, „Grand komerc“, „Božidar Vlahović“ i „Putni prevoz Bijelo Polje“ je pravni sljedbenik kompanije RO „Transservis“ Bijelo Polje, koja je imala pravo svojine na katastarskoj parceli broj 74/2, površine 61.420 kvadrata.

Predmetna imovina je upisana u posjedovni list broj 532 KO Nedakusi na ime suposjednika: Fond PIO, Zavod za zapošljavanje, IRF i Udruženje ranije zaposlenih u likvidiranim preduzećima „Robni saobraćaj“, „Grand komerc“, „Božidar Vlahović“ i „Putni prevoz Bijelo Polje“.

Naime, i nakon brojnih formalnih obraćanja i molbi, bivši radnici „Transservisa“ nisu dobili konkretne odgovore, i umorni od čekanja i razočarani ponašanjem nadležnih, odlučili su da bez dozvole sami fizički odvoje svoj dio parcele i oglase ga za prodaju.

image

– Stvar je jasna, svako svoj dio i svoje vlasništvo može prodati, ukoliko je razgraničeno po propisima. Ne znamo u čijem je interesu da se ovo pitanje nikako ne rešava, tako da smo odlučili da se ponašamo kao ovi koji treba da odlučuju. Da bismo zaštitili interes bivših radnika i njihovih porodica, kojih je na današnji dan živih 123 od 246 koliko ih je bilo nakon što je katanac stavljen na kapiju preduzeća, svoj udio od 24,413 metara kvadratnih od parcele 72-2, površine 61.033 metra kvadratna, prodaćemo, a ono što dobijemo podijeliti nekadašnjim radnicima i njihovim porodicama – naveo je Tomisalav Bojović, predsjednik Odbora bivših radnika i njihov zakonski predstavnik.

On dodaje da nijesu urodile plodom ni desetine dopisa upućenih Vladi sa molbom da na sastanku iznesu dokaze o vlasništvu radnika „Transservisa“ nad zemljištem.

– Pitamo kome i zašto služi izvršna vlast. Tražili smo da se izvrši fizička dioba, da se na taj način spriječi uzurpacija i otuđenje zajedničke imovine, davanje u zakup i čak prodaja jednog dijela uzurpirane površine. Ni na jedan naš predlog i vapaj nijesmo dobili podršku ili saglasnost – poručuju radnici „Transservisa“

Kako ističu, njihov problem u Crnoj Gori izgleda samo interesuje medije.

Mijenjali su se premijeri i ministri, ali niko glavu neće da okrene, kažu bivši radnici bjelopoljskog saobraćajnog preduzeća „Transservis“.

Radnici „Transservisa“ više puta su se obraćali nadležnima u nadi da će ostvariti svoja prava. Tako su se prije dvije godine, o čemu je „Dan“ izvještavao, obratili tadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću da im pomogne da vrate ono što je njihovo.

Bojović: Nadležni ne vide objekte od preko 3.000 metara kvadratnih

Bojović podsjeća da su pomenuto zemljište kupili 1980. godine. Bivši vlasnici su to zemljište prodali Opštini Bijelo Polje još početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

– Tom prilikom su bivši vlasnici u zamjenu dobili novčanu nadoknadu. A nakon tri decenije oni su tražili povraćaj. Nadležni organ udovoljava tim zahtjevima, ali u rješenju ne navodi ko će da obešteti sadašnje vlasnike, čija je imovina zagarantovana zakonom u skladu sa Ustavom Crne Gore i članom 58. Zemljište je privedeno namjeni, izgrađena su tri objekta, koja se tu i danas nalaze, ali nadležni organi koji postupaju u ovom upravnom sporu to ne vide iako su gabariti objekata preko 3.000 metara kvadratnih – saopštio je Bojović.

foto:Dan/privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA