Bespravno posječeno 42.000 kubnih metara, najviše na Jelovici

U periodu od 2015. do 2023. godine, opožareno je 44.887 ha privatnih i državnih šuma u Crnoj Gori, kazali su Gradskom portalu iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima. U tom periodu bespravno je posječeno preko 42.000 kubnih metara, a u požarima je stradalo 470.943 kubna metra.

Od 2015. do 2023. godine, opožareno je ukupno 18.617 ha privatnih šuma. Najviše opožarene površine bilo je 2021. godine, kada je opožareno čak 14.725 ha, a najmanje 2023. godine, kada je opožareno 15 ha privatnih šuma.

„U državnim šumama u navedenom periodu od devet godina, opožareno je ukupno 26.270 ha, od čega najviše 2017. godine, kada je opožareno 13.577 ha, a najmanje 2023. godine kada je opožareno 17,3 ha. Ukupna opožarena površina svih šuma (privatnih i državnih) za ovaj period iznosi 44.887 ha. Najmanje opožarene površine bilo je 2023. godine, kada je ukupno opožareno svega 32,3 ha“, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Bespravno posječeno preko 42.000 kubnih metara, u požarima stradalo 470.943 kubnih metra

Za isti period od 2015. do 2023. godine bespravno je posječeno ukupno 42.128 m³ drvne mase državnih šuma, dok je u požarima stradalo djelimično ili potpuno 470.943 m³ državnih šuma.

„U prošloj godini zabilježen je značajno manji broj šumskih požara, pa je tako u državnim šumama u 2023. godini evidentirano ukupno 7 požara, na opožarenoj površini od ukupno 17,30 ha, dok je u privatnim šumama evidentiran jedan požar na ukupnoj površini od 15 ha. Poređenja radi, u 2022. godini u državnim šumama bilo je 42 požara na površini od 1.519,73 ha, dok je u privatnim šumama bilo 55 požara na površini od 1.731,77 ha. Iz ovih podataka jasno primjećujemo da je u požarima stradalo mnogostruko više drvne mase u odnosu na bespravne sječe“, objašnjavaju iz Uprave.

Najviše bespravne sječe na Jelovici

Najviše bespravih sječa posljednjih godina bilo je u PJ Berane – GJ „Jelovica“, što je, kako kažu, ujedno i najveći fokus Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i ostalih nadležnih institucija na smanjenju bespravnih aktivnosti upravo na tom području.

Potreba za stručnim kadrom

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ima oko 170 čuvara šuma (lugara) raspoređenih po područnim jedinicama, međutim svi zaposleni Uprave, posredno ili neposredno brinu o šumama.

„Opšte je poznato da je potreba za stručnim kadrom za poslove u šumarstvu veoma izražena, jer je na tržištu rada u Crnoj Gori taj kadar deficitaran“, poručuju oni.

Prihodi u prošloj godini 16,37 miliona eura

Budžetom Crne Gore za 2024. godinu planirana su sredstva za realizaciju Programa gazdovanja šumama na iznos od 6.677.903 eura, a ukupni finansijski prihodi planirani Programom po osnovu gazdovanja šumama, korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda i lovišta posebne namjene iznose 12.782.480 eura.

„Nastojaćemo da u što većem procentu izvršimo sve Programom planirane obaveze, zbog čega će planirani finansijski prihodi sigurno biti nadmašeni. Ukupno ostvareni prihodi Uprave za gazdovanje šumama i lovištima po svim vrstama za prethodnu 2023. godinu iznose 16.372.719,56 eura“, kazali su iz Uprave za gazdovanje šumama.

Povratiti povjerenje građana u Upravu

Ističu da je cilj novog menadžmenta Uprave da se okrene ka budućnosti i učini sve kako bi se povratilo povjerenje građana u Upravu, kroz odgovoran, transparentan i predan rad i konkretne rezultate.

„Novi menadžment Uprave neće tolerisati korupciju, bezakonje, neodgovornost i nerad. Očekujemo kako od strane zaposlenih, tako i od korisnika šuma i privatnih vlasnika da se sa velikim poštovanjem i odgovornošću ophode prema šumskim ekosistemima. U protivnom, nećemo nikoga abolirati od odgovornosti, niti prećutati ničije greške. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima može i mora da bude uspješna i profesionalna institucija, koja će zavrijediti povjerenje građana, ali samo i isključivo zahvaljujući
domaćinskom upravljanju crnogorskim šumama i konkretnim i vidljivim rezultatima“, navode oni.

Pojačane mjere i radnje protiv bespravnih aktivnosti u šumama

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je u posljednjem periodu, kako kažu, još jače preduzela mjere i radnje protiv bespravnih aktivnosti u šumama.

„Intenziviraju se iznenadne kontrole terena, ali biće i iznenadne kontrole pilana, što je i suština u rješavanju ovog problema. S obzirom da je na snazi već donijeti set odluka za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumama, plan novog menadžmenta je da borbu unaprijedi i da kroz neke inovativne metode, koje će biti odmah uvedene, takvim radnjama stanemo na kraj. Svakako da je u ovom procesu neophodna nesebična podrška i proaktivna saradnja sa resornim Ministarstvom, Upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije, Tužilaštvom i drugim nadležnim institucijama, na čemu ozbiljno radimo, jer samo snažnim sistemskim i međuresornim djelovanjem biće iskorjenjene bespravne radnje u šumarstvu“, kazali su iz Gradskom portalu iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Foto: Uprava za šume

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA