Babić: Prijeti nam nestašica kafe, poskupljenja minimalna ali opravdana

Crnogorska svakodnevnica nezamisliva je bez kafe, koja je postala simbol druženja, razgovora i odmora. Omiljeni crnogorski napitak suočava se sa nestašicom na globalnom tržištu. Tome doprinose i velike suše koje su ugrozile usjeve kafe u Brazilu i Vijetnamu, koji su najveći svjetski proizvođači ove biljke, objašnjava za Gradsku RTV Slobodan Babić, vlasnik fabrike kafe u Danilovgradu.

„Berba za 2024/2025. godinu na svjetskom tržistu je ove godine manjak tri miliona vreća. To je dosta uzrokovano viskim cijenama kafe, mi smo tokom čitave godine kuburili sa kafom i jako visoke cijene, ali bilo je kafe u lukama u okruženju Bar, Ploče i od njih kupujemo sirovu kafu“, kazao je Babić.

Zalihe kafe se smanjuju zbog globalnih problema u lancima snabdijevanja, dodao je on.

„Što se tiče situacije na globalom nivou, u SAD-u preko 45 hiljada radnika štrajkuje u 36 luka, što dodatno pravi probleme oko transporta u pravcu naših luka sa kojima imamo poslovne saradnje“, objašnjava Babić.

Od toga da li će biti robe na tržistu, pa do cijena na globalnom nivou zavisi i da li će biti novog skoka cijene kafe u Crnoj Gori.

„Konkretno sto se nas tiče, mi smo samo u maju imali jedno blago poskupljenje. Trpimo, jer znamo da je građanima više svega dosta i ovih svakodnevnih poskupljenja i trudimo se da ih zaštitimo što se tiče našeg brenda“, kazao je Babić.

Cijena kafe u podgoričkim marketima se u u prvim danima oktobra kretala od euro i 19 do euro i 39 centi za 100 grama. Cijena za dvjesta grama kafe na rafovima stajala je od 2, 38 do 2, 70, a negdje i do 2, 99 eura.

foto: Gradski.me/Screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA