ASP: Kome ide 6,7 miliona od ekonomskog državljanstva?

Najmanje oko 6,7 miliona slilo se tokom ove godine na poseban račun namijenjen za razvoj manje razvijenih opština, a u vezi sa programom ekonomskog državljanstva, ali nije poznato kako će biti iskorišten i da li će i taj najnovije dobijeni novac vlada prebaciti u državnu kasu, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu.

Prema podacima koje je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, nakon što je na računu krajem prošle godine bilo 33 miliona eura, početkom februara na njemu je opet bilo nepunih 1,4 miliona, do kraja marta iznos je uvećan na 4 miliona, početkom aprila na oko 4,4 miliona, da bi početkom maja bilo nepunih 6,7 miliona eura.
 
“Početkom ove godine javnost je saznala da je manjinska vlada do tada prihodovani novac od ekonomskog državljanstva prebacila u državnu kasu, ali nije poznat pravni osnov po kojem je to učinjeno i da li će na taj način manje razvijene opštine praktično ostati bez tog prihoda”, poručuju iz ASP-a.
 
Novac se, kako podsjećaju, od 2020. slivao kod Agencije za investicije na poseban račun za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, a sve po Odluci o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.
 
“Ova Odluka prestala je da važi krajem prošle godine, a ovaj – u javnosti označen kao – kontroverzni program ekonomskog državljanstva, zbog kojeg je zemlja trpjela kritike sa međunarodnih adresa, pokrenula je svojevremeno bivša vlada Demokratske partije socijalista, a nastavile ga kasnije vlade. S obzirom da je do početka ovog mjeseca ukupna prikupljena suma (planirana za razvoj manje razvijenih lokalnih samouprava) oko 40 miliona eura, jasno je da se taj novac mogao ozbiljno iskoristiti za njihov razvoj, naročito na sjeveru države, čije su razmjere propasti frapantne i odakle mladi listom odlaze u potrazi za poslom i iole pristojnim životom”, poručuju iz ASP-a.
 
Tokom prošle godine, kako ističu u saopštenju” manjinsko-tehnički premijer je javno govorio da opštine kandiduju projekte i da će dobiti po milion eura za njih, ali bez detaljisanja o kriterijumu po kojem bi to bilo učinjeno.

“U međuvremenu je velika nepoznanica da li će manje razvijene opštine praktično ostati „kratkih rukava“ u dobijanju novca od ekonomskih pasoša”, zaključuje se u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu.

Izvor: RTCG

Foto: ASP

NIKŠIĆ PROGNOZA