Asanović: Opštine pokušavaju da troškove postupka nastale greškom njihovim službi prevale na teret građana

Advokat Nebojša Asanović za portal Dan kaže da opštine odavno pokušavaju da troškove postupka koji nastaju greškom ili nezakonitim radom opštinskih službi „prevale na teret građana i drugih stranaka u postupku“.

On je to saopštio nakon što je Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila inicijativu za izradu dopuna Zakona o porezu na nepokretnosti kako bi se spriječio nastavak organizovane zloupotrebe procesnih prava poreskih obveznika na štetu opštinskih budžeta. Oni tvrde da je eskalirala pojava podnošenja tipskih žalbi zbog poreza na nepokretnosti preko organizovanih advokatskih kancelarija i advokata koje po tom osnovu naplaćuju velike iznose iz lokalnih budžeta na ime troškova upravnog postupka.

– Opštine pokušavaju na taj način da svoje propuste,nezakonitosti i nepravilnosti i propuste i nezakonitosti drugih državnih i opštinskih organa u vezi nepokretnosti i poreza na nepokretnosti riješe tako što će zbog istih kazniti građane i druga lica koji su naše stranke i to tako što će u slučaju uspjeha u sporu naših građana troškovi postupka pasti na teret građana,a opštine bi i dalje mogle da griješe na štetu građana i drugih lica bez ikakvih posledica za njih. Zamislite da tako naprimjer tužilaštvo traži da u krivičnom postupku u slučaju da optužnice, protiv okrivljenih koje zastupaju kao branioci advokati iz bilo kog razloga ne prođu na sudu, budu odbijene ili da sud oslobodi okrivljene i slično, da advokatski troškovi i naknade koje su imali okrivljeni padnu na teret okrivljenih jer su ih zastupale „organizovane advokatske kancelarije i advokati“ koji su uspjeli u sporu ili postupku. Pa samo je korak i za to u odnosu na ovo što traže opštine i ako im prođe to što traže., kazao je Asanović.

Kako je naveo, ako to uspije opštinama to možda i nije toliki udar na advokate koliko je to udar na građane i druge stranke koje zastupaju i koji većinom zbog lošeg imovnog stanja nemaju sredstava da snose sve troškove postupka i koji bi tako faktički ostali potpuno nezaštićeni i koji bi morali i kad su u pravu i kad dobiju postupke da sve troškove plaćaju iz svog džepa.

– I onda bi im se na taj način voljom naše države dovelo u pitanju i dostupnost sudu i drugim organima i pravo na stručnu pomoć advokata kao profesionalnih punomoćnika,a nama advokatima ako bi se ovako nešto usvojilo,sa ovakvim ograničenjima od strane vlasti i nemogućnosti naplate troškova kada za naše stranke uspijemo u sporu, dovodi se u pitanje naše pravo na rad i na opstanak naše profesije. Na ovaj način kako to predlažu opštine, da teret nezakonitog rada opština pada na teret građana i drugih lica, ne bi se riješio problem nezakonitog, nestručnog i nesavjesnog rada opštinskih organa i opština u vezi postupka oporezivanja nepokretnosti građana, već bi se naprotiv takvi problemi nastavili ili čak i povećali. Ovo iz razloga jer jedino još troškovi postupka i strah opštinskih službi da u slučaju njihovog nezakonitog rada i poništenja nezakonitih rješenja koji u slučaju da građani i druga lica ili stranke zastupani od strane advokata uspiju u sporu bi isti pali njihovom greškom na teret opština, obezbjeđuje i garantuje građanima kakvo takvo ostvarenje njihovih prava u postupku, a ako bi se i to uskratilo građanima opštine bi bez ikakvog straha ili opreza i dalje donosili ista ovakva ili možda i još nezakonitija rješenja na štetu građana, naveo je Asanović.

Kako zaključuje, rješenje za ovakav „problem“ u radu opštinskih organa u vezi postupka oporezivanja nepokretnosti građana i drugih lica je zakonit, savjesan i stručan rad tih organa, a ne da njihove greške i greške drugih državnih i opštinskih organa plaćaju građani i da padaju na teret građana i drugih stranaka.

foto:Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA