Apel malinara: Država da uplati obećanu pomoć otkupljivačima

 I ove sezone su bjelopoljski malinari u velikim problemima i traže da država hitno opredijeli sredstva za pomoć otkupljivačima malina kako bi se nadoknadila razlika između otkupne i nabavne cijene ovog voća, ističu malinari u zahtjevu koji su uputili premijeru Dritanu Abazoviću i ministru poljoprivrede Vladimiru Jokoviću. Podsjećaju i na situaciju od prošle godine kad usljed poremećaja cijena na tržištu otkupljivači nijesu uspjeli da prodaju malinu po otkupnoj cijeni.

– Otup je izvršen po znatno nižim cijenama zbog čega nijesmo imali dovoljno sredstava da isplatimo sve malinare za predatu malinu – navode otkupljivači.

Malinari u zahtjevu navode kako su ih otkupljivači obavijestili da su se krajem prošle godine obraćali Ministarstvu poljoprivrede i da im je obećana finansijska pomoć kako bi nadomjestili razliku između otkupne i nabavne cijene maline. Objavljen je i javni poziv za pomoć otkupljivačima kako bi isplatili makar dio malinara.

– Nadali smo se da se na taj način ide u spasavanje ove oblasti kako bi opstali i mi malinari, jer od ovog posla prehranjujemo svoje porodice, kao i otkupljivači, i da će isplata biti realizovana do polovine avgusta. Ipak, otkupljivač firma Senzal, sa kojom smo imali odličan partnerski odnos, obavijestila nas je da od pomoći još uvijek nije bilo ništa i da ne znaju kada će i i hoće li je uopšte primiti – kažu malinari.

Oni u zahtjevu ističu i da su revoltirani saznanjem da država otkupljivačima još uvijek nije isplatila sredstva, i da ne vide izlaz iz veoma teške situacije u kojoj su se našli, kako kažu, ne svojom krivicom.

– Mi još ne znamo kako da naplatimo za predaju malina, odnosno da dođemo do eura koje smo sa svojim porodicama zaradili teškim i mukotrpnim radom. Većini od nas je rad sa malinama jedini izvor prihoda, a evo samo što nije počela nova školska godina i treba djecu spremiti za školu. Uz to i spremanje ogreva za zimu nam je veliki napor – ističu malinari, dodajući da je veliki broj mladih sa sjevera počeo da se bavi malinarstvom vjerujući da će Ministarstvo poljoprivrede, koje je u svom programu razvoja, kako kažu, stavili akcenat na razvoj malinarstva, kao sigurnog poljoprivrednog proizvoda, garantovati otkup po rentabilnim cijenama.

– Molimo Abazovića i Jokovića da problem shvate krajnje ozbiljno, jer je evo druga godina kako smo i mi i otkupljivači u velikom problemu. Da nađu način da se obećana pomoć realizuje u najkraćem roku, da ne moramo sa svojim porodicama da se za to izborimo na neki drugi način – navode u zahtjevu bjelopoljski malinari.

Stalo se sa javnim pozivima za dodatnu podršku malinarstvu

Ministar Joković je na jednoj od sjednica Vlade najavio da će za obeštećenje malinara koji su zbog pada cijena na svetskoj berzi pretrpjeli značajne gubitke biti izdvojeno 300.000 eura. Ministarstvo je ranije pozvalo otkupljivače da dostave zahtjeve za podršku kojima potvrđuju da su od jula prošle do jula ove godine otkupljivali malinu i prodavali je po cijenama nižim od otkupnih. U međuvremenu su neka preduzeća tražila preispitivanje ove mjere tako da je ministarstvo prekinulo postupke javnih poziva.

– Imamo problem sa prodajom maline, stoji nam ovogodišnji rod. Ja sam prošle godine otkupio 159 tona, bio u ogromnim problemima i ove sakupio 40 tona, koje sam plaćao po 4,30 eura. I opet problemi. Mi ne možemo da je predamo ranijim kupcima u Srbiji i sve stoji. Očekujemo da ministarstvo riješi ovaj problem, znamo da su bili godišnji odmori, i da je ta žalba na odluku stigla do Upravnog suda – kaže Rade Raičević, otkupljivač vlasnik firme „Senzal“.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA