Andrijevica: Počinje eksploatacija mineralnog kamena?

Kompanija “Bemaks” pobijedila je na tenderu za eksploataciju nalazišta mineralnog kamena Piševska rijeka u Andrijevici, i mogli bi uskoro preuzeti taj vrijedni posao.

Menadžer Opštine Andrijevica, Miloš Čukić, kazao je Portalu RTCG da lokalna uprava još nije, međutim, obaviještena da li je Vlada potvrdila tender.

“Mi u lokalnoj upravi još nismo dobijali nikakav akt od Vlade. Samo to se čeka, i ekslpoatacija vulkanizovanog kamena bi mogla da počne”, kazao je Čukić.

On je objasnio da je taj kamen sada jako atraktivan, posebno poslije zabrane eksploatacije šljunka.

“Sada svaki proizvođač betona mora da ima dokaz o porijeklu sirovine. Ovaj kamen je poslije drobljenja odealan za beton, i Bemaksu je ovo vrlo isplativ posao”, objasnio je Čukić.

Kompanija “Bemaks” dostavila je ranije jedinu na oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nematalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena u lokalitetu Piševska rijeka u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Zakona o koncesijama i rang liste koju je 24. februara utvrdila Tenderska komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja po tom oglasu, donijelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude.

“Rok za žalbe je odavno istekao i Bemaks se može smatrati pobjednikom. Ostaje da Vlada to potvrdi”, kazao je menadžer Opštine Andrijevica.

Koncesioni akt o nemetaličnoj mineralnoj sirovini tehničko-građevinskog kamena – vulkanita na tom lokalitetu Vlada je usvojila još na sjednici 22. septembra prošle godine.

Kada je riječ o kriterijumima, ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade i ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje vrijednovao se sa po 30 poena, reference ponuđača sa 15, prosječni bruto prihod i profit u posljednje tri godine sa po deset i kvalitet poslovnog plana i efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa pet bodova.

Ovo bi, vjeruje se, za Andrijevicu mogao biti dobar izvor prihoda, a vjerovatno i za mještane ovog siromašnog grada iz kojeg mladi samo odlaze i gdje već odavno ima više penzionera nego zaposlenih.

Vlada Crne Gore sa druge strane nije odobrila koncesije na nalazište mermera ispod planine Žoljevice u Andrijevici Veselinu Pejoviću i njegovoj kompaniji “Uniprom”.

Pejović je trebalo da prvih šest mjeseci vrši pripreme, a da zatim 28 godina, nakon što dobije koncesije, eksploatiše mermer.

Čukić kaže da je ponuda “Uniprom metala” bila loša,odnosno da Opština od toga skoro da ne bi imala nikakve koristi, uprkos nekim tvrdnjama koje su se mogle čuti da je, navodno, iz lokalne kase izbijen značajan novčani priliv.

“Problematičan je prije svega iznos koncesione naknade koji bi pripao Opštini Andrijevica. To je svega sedam odsto za mineralne sirovine, kao, uostalom i za sva druga bogatstva na sjeveru države, šume, vode, druge rude. To je nešto što hitno treba da se mijenja, prije nego se bilo kome i bilo zašta daju koncesije”, smatra Čukić.

On objašnjava šta je to značilo u ovom slučaju i koliko bi iznosilo na godišnjem nivou prihoda za Opštinu.

“To je trebalo da bude svega od 30 do 50 hiljada eura na godišnjem nivou ukupnih prihoda za Opštinu. Ako neko misli da je to dobro i da Opštini sa čije teritorije se crpe mineralne sirovine ne treba da pripadne više, to je njegov problem”, kaže Čukić.

Nalazište mermera se prostire na čak sedamdeset hektara, i to još prema istraživanjima iz šezdesetih godina. Nova istraživanja, koja je radio Geološki zavod iz Podgorice, potvrđuju te prvobitne informacije, kao i to da se radi o takozvanom ukrasnom kamenu visokog i izuzetnog sjaja, odnosno da njegovu osnovu čini arhitektonski građevinski kamen, ili skraćeno AGK.

Iz svih sjevernih opština ranije je upozoreno da od koncesionih ugovora na sirovine sjevera – šume, vode i rude, te siromašne opštine nemaju skoro nikakvu korist, kao i da će neko morati da poradi na tome da se izvrši decentralizacija i da o svojim bogatstvima odlučuju građani regija sa kojih se to bogatstvo eksploatiše.

Izvor: RTCG

Foto: Opština Andrijevica

NIKŠIĆ PROGNOZA