Alternativa i NVO „Neokorteks“ 7. maja organizuju okupljanje ispred Skupštine Crne Gore

Alternativa Crna Gora i NVO „Neokorteks“ 7.maja u 18 časova organizuju okupljanje ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici i pozivaju sve radnike, građanske aktiviste, političke parije i, kako navode, sve slobodne građane naše države da im se pridruže.

Saopštenje organizatora okupljanja prenosimo u cjelosti:

„Dvije najznačajnije sfere čovjekovog stvaralaštva koje ga bitno determinišu i koje definišu njegov vlastiti identitet su rad i porodica. I oboje predstavljaju ljudsko pravo, a to je pravo na porodični život i pravo na rad. U Crnoj Gori prema poslednjim podacima Uprave za statistiku zvanično radi oko 45.000 ljudi u sektoru trgovine, pa se opravdano može postaviti pitanje da li oni imaju pravo i na garantovan odmor kao ljudsko pravo.

U Crnoj Gori živimo u vremenu kada je porodica kao osnovna ćelija društva ugrožena, a stub te porodice uvijek su bile žene, koje su dominantno zaposlene u sektoru trgovine. Prije par godina kada se Alternativa uspjela izboriti za slobodnu nedjelju uvijek smo nailazili na njihovu zahvalnost, ali ne možemo nikako zanemariti i to da smo čuli da su ipak brojni problemi ostali, ali da o njima ne smiju govoriti javno jer se boje otkaza. Govorili smo mi za njih, borili se za njih, jer sindikati nisu. Sindikati u Crnoj Gori su izali radnike, jer da nijesu ne bi svi mi ostali morali da se borimo za jedan slobodan dan u nedelji, a Zakonom su garantovana dva! U većini slučajeva radnik radi i prekovremene sate, i da se kući dolazi u 17, 18, 19 časova, a u ljetnjoj sezoni i 22, 23 časa, a to ostavlja posledice na funkcionalnost porodice. I onda ne čudi zašto imamo probleme u društvu gdje su nam djeca nasilna, nekad počine i krivično djelo, je li se možda neko zapitao nekad da se to dešava jer roditelji u trci za obezbjeđivanje elementarne egzistencije nemaju vremena da se posvete vaspitavanju djece? Je li se neko zapitao, a posebno država i Vlada, kojoj ne smeta svaki udar na prava zaposlenih, da nam se djeca odaju kriminalu jer vide da njihovi roditelji i kada rade od zraka do mraka jedva spajaju kraj sa krajem?

Crna Gora, a ni poslodavci neće bankrotirati ako se nedelja ne bude radila. Nijesu i ovih nekoliko godina od kako se nedeljom ne radi. Čak su i vodeći trgovinski lanci skoro rekli da su protiv ukidanja neradne nedjelje, barem javno su to rekli. Da li su naši ugledni privrednici ipak radili iza leđa radnicima zahvaljujući kojima stiču profit? Ekonomski proračuni ne smiju državi biti ispred porodice. Profit ne smije biti iznad ljudskog dostojanstva!

Nedelja je dan da djeca imaju oba roditelja, bez da je jedan u jednoj smjeni, a drugi u drugoj smjeni. Pogotovu imajući posljednja dešavanja koja se odnose na vršnjačko nasilje, i to da su djeca po cijeli dan prepuštena sebi. Umjesto da se razmišlja o neradnoj suboti, mi se i dalje borimo za neradnu nedjelju.

U odnosu na činjenicu da se poslodavci pozivaju da u drugim državama Evropke unije se radi nedeljom, obavještavamo svakog ko se poziva na to: da nije tačno da se u svakoj državi Evropske unije radi nedeljom, kao i da se u nekim državama uvelo šestočasovno vrijeme, i ide se ka četvoročasovnim. Dalje, plate u državama EU su nemjerljivo veće od plata naših zaposlenih, prava radnika se poštuju u potpunosti, a insekcija rada ima dovoljno kadra da na adekvatan način odgovori svim izazovima i problemima. Izgleda da naši poslodavci nisu mrdali van Crne Gore, a ako jesu onda su nekako zaboravili da vide da je tamo i subota vikend.

U okolnostima kad inspektora nema dovoljno, kad se radnici plaše otkaza, kad im se ne plaćaju prekovremeni i praznični, dok  rade za minimalac od 450 eura, dok se ne osiguravaju, dok potpisuju ugovore o dopunskom radu za isto radno mjesto, dok poslodavci kad inspekcija dođe da vrši kontrolu tjeraju neprijavljene zaposlene iz objekata, dok prave raspored rada na licu mjesta prilikom inspekcijske kontrole, u ovoj državi nedeljom ne treba da se radi!

Od poslanika u Skupštini očekujemo da kažu odlučno NE! predlogu da se neradna nedjelja ukine na bilo koji način. Ukoliko poslanici dignu ruku za ukidanje neradne nedjelje to znači da su digli ruke od bilo kakve brige za svoj narod!

Od civilnog sektora očekujemo da reaguje i podrži protest, posebno organizacije koje se bave ljudskim pravima. Građanski aktivisti moraju još jednom istupiti i boriti se za obespravljene građane, jer oni su uvijek do sada bili glas onima koji ne smiju da progovore.

Naravno poziv na protest posebno upućujemo zaposlenima u trgovini, jer ako svi izađemo zajedno ispred Skupštine u Podgorici ne mogu nas sve otpustiti. Ukoliko se desi da neko sankcioniše zaposlenog koji je izašao na protest neka očekuje da će biti javno prozvan ne kao privrednik nego prikriveni robovlasnik.

Sindikati koji podržavaju ukidanje neradne nedjelje neka ostanu kući, oni su dosta „uradili“.

Ovo je neka nova Crna Gora u kojoj se radnik mora poštovati, a zakon primjenjivati jednako za sve!“

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA