Agenti će morati da polože stručni ispit za posredovanje u prometu nepokretnosti

Veselin Dragaš, predsjednik grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Privredne komore, kazao je kako se nada da bi Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti mogao zaživjeti početkom 2024. godine.

„Tržište nekretnina je neuređeno, veoma je razvijena siva ekonomija, agencije se bore sa nelojalnom konkurencijom, učenici u prometu nekretnina su nezaštićeni, veoma je nizak kvalitet usluga posrednika… Dosta je stvari na kojima treba raditi i koje treba unaprijediti zakonom“, rekao je Dragaš u Bojama jutra na TV Vijesti.

Agenti će, kako je rekao, morati da polože stručni ispit, kako bi dobili licencu za posredovanje u prometu nepokretnosti.

Takođe, kada se zakon usvoji, samo licencirani agenti za nekretnine će moći da postavljaju oglase.

„Svi koji se oglašavaju će morati da navedu i broj licence pod kojim su upisani u registar. Imamo registar agenata i registar posrednika. Posrednici su suštini agencije za nekretnine, i taj registar će da vodi ministarstvo“, pojasnio je Dragaš, rekavši da će registar biti javno dostupan na internetu.

Dragaš je rekao da je tržište nekretnina u Crnoj Gori stabilno.

Naveo je da je primjetan manji broj kupaca u odnosu na prošlu godinu, „jednu od rekordnih“.

Trenutno, kako je kazao, nema snižavanja cijena nekretnina i ne može se očekivati da će ubrzo do toga doći.

Foto: TV Vijesti

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Poenta je da posrednik kad poveze kupca i prodavca, dobije proviziju plati porez tako da drzava puni kasu. Ne smije se dozvoliti da se stvara monopol , da samo odredjene agencije mogu da rade, imate trziste, ugovorom o posredovanju ili punomocjem se ovlascuje posrednik, na osnovu obavljenog posla na pr.zakljucenog Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti , posrednik dobije proviziju, plati porez i sve je u redu. Medjutim ne dozvoliti po zanimanju diplomiranom pravniku koji je zavrsio regularno studije po strogim kriterijumima , studirao u SFRJ, kad je obrazovanje bilo na zavidnom nivou da ne moze biti posrednik (a polozio je strucni ispit, ima preko 5 godina radnog iskustva je bezobrazluk) plus godine zivota i iskustva samo zato sto bi neke agencije htjele monopol u poslu. U normalnim drzavama gdje postoji vladavina prava isti ne moraju da polazu za licencu, vec im se daje samim tim sto su stekli to zvanje. Od Javnog biljeznika ili na eng.Notary Public, su napravili ljudi iz sjenke biznis.

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA