Aerodromi čekaju 40.000 eura

Aerodromi Crne Gore (ACG) do danas nisu vratili na svoj račun u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) razliku od oko 40.000 hiljada eura koje je preostalo u prekinutoj transakciji s britanskim partnerom za nabavku samohodnih stepeniica.

Ovo je zvanično potvrđeno “Vijestima” u državnoj kompaniji iz koje navode da čekaju odgovor od CKB banke zašto je novac zadržan i da zajedno rade na njegovom povraćaju.

“Bankarska praksa u svijetu pokazuje da klijenti koji su žrtve prevare u većini slučajeva ne uspiju da povrate svoja sredstva ili ne u punom iznosu”, kazali su iz CKB banke “Vijestima”.

ACG su na pogrešan račun uplatili početkom marta 551.000 eura za stepenice za ukrcaj putnika, jer niko prethodno nije provjerio da li je to račun kompanije s kojom su dogovorili isporuku opreme. Swift broj stigao im je mailom, a s osobom koja im ga je poslala komunicirali su duže od dva mjeseca, a da niko nije utvrdio da nije riječ o predstavnicima britanske kompanije “TBD (Owen Holland) Limited” s kojom je i dogovoreno poslovanje.

“ACG za sada nijesu primili ostatak sredstava. Od CKB, koja je naša poslovna banka, očekujemo informaciju zašto su sredstva zadržana. ACG kontinurano sarađuju sa svim interesnim stranama vezanim za ovu transakciju, kao i s nadležnim organima kojima je prijavljen ovaj slučaj”, kazali su iz državne kompanije.

Iz ACG su naveli da im je CKB banka dugodišnji i najveći bankarski partner, te da razmjere saradnje daleko prevazilaze iznos o kome je ovdje riječ. Navode i da u saradnji sa CKB intenzivno rade na povraćaju preostalog novca.

“Tužba nije podnesena već nastojimo da iscrpimo sve aktuelne mehanizme da bismo rješili slučaj”, kazali su iz kompanije.

Iz CKB banke su pojasnili da su Zakonom o kreditnim institucijama obavezani na čuvanje bankarske tajne, pa ne mogu govoriti o konkretnom predmetu, ali mogu pojasniti procedure u slučajevima sličnog tipa.

“U slučajevima kada su klijenti žrtve prevarne aktivnosti, najčešće se dešava da se ne uspije vratiti cjelokupan iznos novca. U pitanju je sofisticirani sistem prevarnih radnji koji kontaminira IT sisteme klijenata i koji navodi klijente na pogrešno izvršavanje transakcija na račun u banci koja se nalazi u inostranstvu. U ovim slučajevima klijent može prijaviti navedenu aktivnost nadležnim organima i inicirati postupak s ciljem zaštite svojih prava. Bankarska praksa u svijetu pokazuje da klijenti koji su žrtve prevare u većini slučajeva ne uspiju da povrate svoja sredstva ili ne u punom iznosu. Naša banka u sličnim slučajevima profesionalno i odgovorno pokušava da zaštiti interese klijenata putem odgovarajućih instrumenata međunarodnog platnog prometa. U većini pokušaja sličnog tipa, profesionalnim i odgovornim angažmanom, pomogli smo da klijentima bude vraćen najveći dio sredstava”, kazali su iz CKB banke.

Kako je pojašnjeno, CKB u konitutetu upozorava klijente na opasnosti hakerskih napada i promoviše digitalne service i CKB GO kao najsigurniji način plaćanja i praćenja/verifikacije naloga klijenta. Navode i da banka nije upoznata da ima spor sa bilo kojim klijentom po ovom ili sličnom osnovu.

Ovaj slučaj je bio povod da tadašnji Odbor dirtektora ACG na čelu sa Eldinom Dobardžićem smijeni doskorašnjeg izvršnog direktora Vladana Draškovića jer za taj posao, kako je tvrdio Dobardžić, nije dobio odobrenje Odbora direktora.

Drašković je, kao ovlašćeno lice u ACG, potpisao nalog za isplatu 551.000 eura britanskoj kompaniji “TBD (Owen Holland) Limited”. Ta firma isporučila je osam komada novih samohodnih stepenica za ukrcaj putnika u avione aerodromima u Tivtu i Podgorici, nakon što je izabrana za najpovoljnieg ponuđača na prethodno sprovedenom tenderu i s kojom je potpisan ugovor 9. marta prošle godine. Ta nabavka je bila u Planu javnih nabavki ACG za 2022, koji je usvojio Odbor direktora i koji je lani u februaru ovlastio Draškovića da sprovede ovaj postupak javne nabavke.

Zbog niza propusta Aerodromi Crne Gore pokrenuli su interne provjere, a prethodno je podnijeta krivična prijava protiv, kako su ga nazvali, “hakera”.

Da nije riječ o računarskoj prevari navodno je utvrdila i IT služba Aerodroma Crne Gore, koji su o tome izvjestili bord i to na sjednici na kojoj se raspravljalo o izgubljenom novcu.

Drašković je povodom ovog slučaja izjavio da novac nije nestao, već da se cjelokupan iznos nalazi u National Westminster Bank London, na blokiranom računu i da će nakon sprovednih procedura biti vraćen. On je izjavio i da nema govora o samoinicijativnom odobrenju isplate od 551.000 eura, te da je pribavljena saglasnost Odbora direktora za raspolaganje novcem iznad 100 hiljada eura.

Da je pola miliona vraćeno na račun državne kompanije javnost je zvanično obavijestio početkom aprila ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA