Aerodrom će plaćati taksu za avione preko 16 tona

Vlada u tehničkom mandatu dala je saglasnost Opštini Zeta 27. jula na Odluku o lokalnim komunalnim taksama čija je glavna novina naplata od Aerodroma 15 eura po letu aviona od preko 16 tona. Iz Opštine nijesu precizirali koliki konkretno prihod očekuju, ali ističu da će sa primjenom početi čim se ova skupštinska odluka objavi u Službenom listu, a to će vjerovatno biti ovih dana.

– Opština Zeta je Odlukom o lokalnim komunalnim taksama, koja je usvojena na sedmoj sjednici Skupštine opštine Zeta 4. avgusta, uvela novu lokalnu komunalnu taksu koja se odnosi na korišćenje površine u poslovne svrhe, po osnovu prevoza robe i putnika, za avione preko 16 tona, i definisala taksu po letu u iznosu od 15 eura. Navedeno je definisano po modelu Odluke o lokalnim komunalnim taksama Opštine Tivat, gdje ista taksa iznosi deset eura po svakom slijetanju. Taksa koja se propisuje novom Odlukom se razlikuje u odnosu na pomenutu iz razloga veličine i prometa aerodroma u Zeti, kao i blizine naseljenim mjestima, kako samog aerodroma, tako i svakog pojedinačnog aviona prilikom polijetanja i slijetanja – rekao je Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije i budžet.

Popović navodi da u okviru Odluke o lokalnim komunalnim taksama Glavnog grada nije bila definisana ova taksa.

– Tako se na ovaj način uvodi nova taksa za aerodrom koji se nalazi u Zeti. Važno je napomenuti da je za ovu taksu, kao i za kompletnu Odluku o lokalnim komunalnim taksama Opštine Zeta, dobijena saglasnost Vlade Crne Gore, na sjednici koja je održana 27. jula 2023. godine, dok je sama odluka dostavljena Vladi još u maju – kazao je Popović.

V.d. sekretara za finansije i budžet smatra da ne sumnjaju u prijenu Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

– Aerodrom Podgorica, kao poslovni subjekat koji svoju djelatnost obavlja na teritoriji Opštine Zeta, u okviru KO Golubovci, uredno izmiruje poslovne obaveze koje proizilaze iz opštinskih propisa, konretno Odluke o prirezu porezu na dohodak fizičkih lica, tako da ne sumnjamo u primjenu Odluke o lokalnim komunalnim taksama. Konkretno, kada je u pitanju nova taksa, shodno prijavama koje rukovodstvo aerodroma bude dostavljalo Sekretarijatu za finansije i budžet, biće generisana poreska rješenja, i to 15 eura za svaki let aviona koji ima preko 16 tona. Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore – kaže Popović.

Popović ističe da Opština nije planirala poseban prihod po ovom osnovu.

– Nije posebno planiran prihod po ovom osnovu, osim pozicije u okviru budžeta koja se odnosi na lokalne komunalne takse i iznosi 10.000 eura za tekuću godinu – rekao je Bojan Popović.

Poreska rješenja štampaju u septembru

Kako je kazao Bojan Popović, Opština Zeta, bez obzira kakav je pravni status imala, do sada nije donosila Odluku o porezu na nepokretnosti, već je zaključno sa prošlom godinom važila Odluka o porezu na nepokretnosti Glavnog grada.

– U odnosu na Odluku Glavnog grada, nova odluka Opštine Zeta u prvi plan stavlja interes građana Zete i kombinacijom nižih korektivnih koeficijenata i poreskih stopa koje su propisane, građani će imati značajno niža poreska zaduženja po ovom osnovu. Na trenutnom sajtu Opštine Zeta, građani mogu naći detaljne primjere obračuna poreza na nepokretnosti. Pripremne aktivnosti za generisanje rješenja idu planiranom dinamikom, pa tokom septembra možemo očekivati da će se krenuti sa štampanjem rješenja. Kako se i Odluka o lokalnim komunalnim taksama donosi prvi put za Opštinu Zeta, a njena preteča je Odluka o lokalnim komunalnim taksama Glavnog grada, donijeli smo i neke novine. Uvedene su nove takse koje nijesu bile propisane odlukom Glavnog grada i to za postavljanje kioska ili drugog sličnog objekta koja iznosi pet eura po kvadratu, za postavljanje štandova, prodajnih pultova i informacionih pultova deset eura po kvadratu i 15 eura za postavljanje bankomata – kazao je Popović.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA