Advokatska kancelarija najavila tužbe zbog tendera za domen .me

Advokatska kancelarija Vujisić & Vukotić saopštila je da smatra da je tender za izbor Agenta registracije domena u okviru nacionalnog Internet domena Crne Gore namješten. Ovakve navode iz te kancelarije potkrepljuju tvrdnjama da je savjetnik u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma (MERT) Hajriz Adrović zloupotrijebio službeni položaj tako što je od ponuđača navodno iz Dubaija, zahtijevao da dostavi svoju ponudu putem skena. Najavili su i krivičnu prijavu protiv Adrovića.

“U prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, 11. jula 2023. godine održan je sastanak komisije koja je trebalo da sprovede otvaranje ponuda po Javnom pozivu za izbor Agenta registracije domena u okviru nacionalnog Internet domena Crne Gore. Komisija je konstatovala da nisu ispunjeni uslovi za otvaranje ponuda, s obzirom na Rješenje Privrednog suda od 10. jula 2023. godine, kojim je usvojen predlog kompanije Domen d.o.o. i određena privremena mjera kojom se Državi Crnoj Gori zabranjuje dalje sprovođenje Javnog poziva”, kazali su u saopštenju.

Advokatice su saopštile da su u Ministarstvu svjedočili favorizovanju jednog od učesnika u postupku.

“Bez obzira na zabranu sprovođenja postupka, u Ministarstvu smo svjedočili grubom kršenju procedure i favorizovanju jednog učesnika u postupku, na način što je jedan od članova pomenute komisije, Hajriz Adrović, savjetnik u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, zahtijevao da Milan Keker, advokat jednog od ponuđača navodno iz Dubaija, dostavi svoju ponudu putem skena. Ovakvim nezakonitim postupkom predstavnika komisije, Adrovića, iskazano je očigledno nepoštovanje izvršne sudske odluke i jasna namjera da se favorizuje jedan ponuđač – konzorcijum iz Dubaija koji zastupa g. Keker. Sve ovo ukazuje na postojanje prethodnog dogovora članova komisije, nadležnog ministarstva i konzorcijuma iz Dubaija”, pojašnjeno je u saopštenju advokatske kancelarije Vujisić & Vukotić.

Kako su najavili, advokatice ponuđača iz Slovenije, Milena Labović i Jelena Đonović- Vukotić iz Podgorice, podnijeće krivičnu prijavu protiv Adrovića, zbog, kako su kazali, neizvršenja izvršne sudske odluke i zloupotrebe službenog položaja.

“Dodatno, protiv navedenog Adrovića, NN članova komisije, NN konzorcijuma iz Dubaija, NN lica, biće podnijeta krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog postojanja sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i bili članovi organizovane kriminalne grupe, osnovane sa ciljem stvaranja povlašćenih i protivpravnih uslova za izbor unaprijed određenog Agenta registracije domena. Drugim riječima, smatramo da je tender namješten”, ističu u saopštenju.

U konačnom, biće traženo da Specijalno državno tužilaštvo hitno preduzme radnje iz okvira svojih nadležnosti, kako bi se spriječili dalji nezakoniti uticaji na sprovođenje Javnog poziva i kako bi se sankcionisali učesnici koji zloupotrebom svojih ovlašćenja pokušavaju da ostvare protivpravnu korist za sebe i pojedine ponuđače.

izvor:CDM

foto:ilustracija/Advokatska komora CG

NIKŠIĆ PROGNOZA