Živi li se u Crnoj Gori bolje od referenduma: „Standard je mogao da raste puno više“

Osamnaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, jedno od pitanja je – da li je Crna Gora uspjela da iskoristi sve potencijale koje ima, razvije se u demokratsko društvo i pobošlja život svojih građana.

Analitičari kažu da je odluka o nezavisnosti bila dobra za naše društvo, ali da je u međuvremenu napravljeno i puno propusta.

Prije 18 godina građani Crne Gore većinom glasova odlučili su da žele nezavisnu državu.

Analitičari sa kojima je Televizija Vijesti razgovarala nemaju dilemu da je to bila dobra odluka ali se postavlja pitanje jesu li sva očekivanja građana ispunjena odnosno da li bolje živimo samostalni ili bi bolje bilo da smo ostali u zajednici sa Srbijom?

„Ja ne vidim nijedan racionalan, jak argument koji bi išao u prilog tezi da nam je bilo bolje do 2006.godine“, istakao je politički analitičar Sergej Sekulović.

„Tako da je Crna Gora stabilizovala sebe politički, mogla je i više da su oni koji su vladali željeli da vladaju u interesu čitave zajednice. Takođe i u oblasti ekonomije, ipak je došlo do rasta zarada. Mogao je taj standard da raste puno više“, rekao je ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Pejović kaže da je ekonomski razvoj krenuo nakon razlaza jedinstvenog DPS-a 1998. godine.

„I zaista počinje da jača standard života u Crnoj Gori. I trajalo je do 2010. godine. Onda nakon toga imamo period stagnacije jer zarada je stagnirala čitavu deceniju. I onda smo došli do one 2020. godine – jako tenzične, gotovo do sukoba u društvu i sada bi trebalo da naučimo neke lekcije“, rekao je on.

Nakon toga je došlo do značajnijeg rasta plata i penzija ali i do rasta inflacije.

Javni dug koji je tokom vlasti DPS-a znatno narastao, sada je smanjen i u prihvatljivim je okvirima ali brine najavljeno zaduživanje u narednim godinama, za vraćanje starih dugova.

Sekulović kaže da je mnogo lekcija koje Crna Gora tek treba da nauči.

„Ono što sigurno nije bilo dobro tokom proteklih 18 godina to je da nismo radili na jačanju institucija, čak naprotiv u jednom trenutku te institucije su postale zarobljene, korupcija je bila sistemska, endemskog karaktera. Dakle, raširena do neviđenih razmjera i u jednoj terminalnoj fazi pod ogromnim uticajem organizovanog kriminala“, poručio je Sekulović.

A iako se referendumska podjela u Crnoj Gori desila 2006. godine, čini se da kod dijela građana i dalje traje.

Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA