Zeković: Prekinuti diskriminaciju protestantskih zajednica u Podgorici

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član nadstranačkog pokreta Građanska inicijativa “21. maj”, kazao je da se danas sastao sa starješinom Jevanđeoske crkve “Riječ Božija” Vladimirom Čizmanskim i sa njim razgovarao o položaju ove vjerske zajednice i poštovanju ljudskih prava njenih vjernika u Podgorici.

“Uz pravoslavce i katolike, protestanti su najbrojnija hrišćanska vjeroispovijest. Protestantske crkve u svim balkanskim zemljama suočavaju se sa nejednakim položajem u odnosu na druge, tradicionalne, vjerske zajednice. To se u kontinuitetu prepoznaje u relevantnim izvještajima o vjerskim slobodama u svijetu. Protestantske vjerske zajednice u Crnoj Gori, pored društvenog neprihvatanja i netolerancije, najčešće teško dobijaju dozvole za izgradnju svojih vjerskih objekata. To je slučaj i u Podgorici”, kazao je Zeković.

Dodaje da je povredu prava Jevanđeoske crkve od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Glavnog grada Podgorice prepoznao i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

“U mišljenju, iz decembra 2022. godine, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je ocijenio da je ova vjerska zajednica de facto onemogućena u ispovijedanju svoje vjere i vršenju vjerskih obreda. Vlasti na državnom i gradskom nivou nijesu preduzele ni dovoljne ni relevatne radnje kako bi ova vjerska zajednica na svom, ranije kupljenom zemljištu, izgradila vjerski objekat neophodan za praktikovanje vjere i vršenje vjerskih obreda. Kako u roku nije odgovoreno na izdate preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa njegovim mišljenjem sam upoznao predsjednicu Skupštine Glavnog grada dr Jelenu Borovinić Bojović i zatražio da obezbijedi određenje Glavnog grada”, ističe Zeković.

Smatra da je Glavni grad, kao i u odnosu na druge crkvene i vjerske zajednice, dužan da doprinese urbanističkim pretpostavkama kako bi i prostor u vlasništvu Jevanđeoske crkve svojom funkcijom i estetikom zadovoljio potrebe vjernika ali i svih drugih građana kojima je stalo da se Podgorica razvija kao lijep, uređen, otvoren i slobodan grad.

NIKŠIĆ PROGNOZA