Zečević tvrdi da je iz svog džepa platio taksi zbog odluke da za Vaskrs parkira autobuse

Izvršni direktor podgoričkog preduzeća “Putevi” Radoš Zečević sam je platio troškove prevoza za građane koji su, zbog odluke da gradski autobusi toga dana ne saobraćaju, 5. maja, na Vaskrs, koristili taksi.

Koliko je “lakši” Zečevićev džep zbog odluke da parkira autobuse tog dana nije poznato, jer to iz “Puteva” nisu odgovorili odborniku Milošu Maškoviću (SD), ali ni redakciji Vijesti.

Mašković je Službi Skupštine Glavnog grada Podgorica pitanja dostavio 15. maja. Dvije sedmice prije toga, “Vijesti” su objavile izjavu Zečevića da će “Putevi” nadoknaditi troškove građanima koji budu koristili taksi prevoz, jer gradski autobusi neće saobraćati zbog Vaskrsa.

“Sredstva građana je refundirao izvršni direktor ‘Puteva’ d.o.o. dipl. pravnik Radoš Zečević. ‘Putevi’ d.o.o. nisu izdvajali sredstva za tu namjenu, jer je direktor odlučio da on sam refundira troškove građanima koji dođu sa računima taksi prevoza. ‘Putevi’ d.o.o nisu izdvajali sredstva za tu namjenu”, piše u odgovoru koji je Zečević dostavio na upit Maškovića.

U odgovoru nije navedeno i o kojem je iznosu riječ i koliko je građana zatražilo i dobilo povraćaj sredstava na ime troškova prevoza. Nije navedeno i na koji način su se građani obraćali Zečeviću i “Putevima”, kako bi ostvarili pravo na refundaciju.

Pored ostalih, i ta pitanja “Vijesti” su 7. maja uputile Glavnom gradu, Sekretarijatu za saobraćaj i “Putevima”.

Odgovor su dostavili samo iz Sekretarijata za saobraćaj, ali ne i u dijelu koji se odnosi na naknadu troškova zbog odluke da linijski prevoz ne radi na dan vjerskog praznika.

Izvršni direktor “Puteva” ranije je “Vijestima” rekao da su takvu odluku donijeli jer se preklapaju dva praznika, Prvi maj i vjerski praznici, te da su “izračunali… da je minimalna potreba za autobusima linijskog prevoza”.

Ranije je kazao i da je takva odluka donijeta na osnovu usmene konsultacije sa nadležnima iz Sekretarijata za saobraćaj.

“Mi smo se usmeno konsultovali sa sekretarom za saobraćaj (Ninoslav Kaluđerović, prim. nov), koji je uvažio ove naše zahtjeve. Naravno, nije potvrdio pismeno, ali otprilike smo se složili da je to, to”, rekao je Zečević “Vijestima” krajem aprila.

Kaluđerović je nakon toga kazao da “Sekretarijat za saobraćaj vrši upravni nadzor nad preduzećem ‘Putevi’ u skladu sa Zakonom i Statutom Opštine Podgorica”, te da “sve odluke iz djelokruga svog poslovanja ‘Putevi’ donose samostalno” i da ne vjeruje da je izvršni direktor “Puteva’ Radoš Zečević izjavio nešto drugačije.

“Poučen prethodnim iskustvom sa Vama lično, ne vjerujem da Vam je gdin Zečević tako nešto izjavio”, naveo je Kaluđerović ranije, odgovarajući, pored ostalog, i na molbu redakcije za komentar da je odluka o neradnoj nedjelji donijeta na osnovu usmene konsultacije sa sekretarom za saobraćaj.

U odgovoru Milošu Maškoviću, izvršni direktor “Puteva” ponovio je da je to da gradski prevoz ne radi na Vaskrs 5. maja “dogovor rukovodioca linijskog, direktora ‘Puteva’ i Sekretarijata za saobraćaj”.

Mašković je juče “Vijestima” rekao da “zabrinjava činjenica da se bilo šta u sistemu Glavnog grada može ‘dogovarati’ bez donošenja odgovarajućih odluka koje su usklađene sa Zakonom i Statutom Glavnog grada”.

“To znači da ljudi koji su na rukovodećim pozicijama sprovode samovolju… Ovakva odluka donesena je suprotno Zakonu o komunalnim djelatnostima i Zakonu o saobraćaju. U vezi s tim, smatram da treba postojati odgovornost ne samo za (ne)učinjeno, već i za javno iznesenu riječ u pogledu obećanja građanima da će im se sredstva refundirati, ukoliko budu koristili taksi prevoz za vrijeme kada javni prevoz ne funkcioniše”, rekao je on.

Ne vjeruje da će iko biti odgovoran za ovakve odluke.

Odluka da 5. maja, povodom vjerskog praznika Vaskrsa, autobusi “Puteva” ne saobraćaju, nije prva takva koju je to javno preduzeće donijelo. Građani u Podgorici, kao i posjetioci, bili su uskraćeni za gradski prevoz i prvog dana 2024. godine, 1. januara, te na dan Božića, 7. januara.

Komentarišući postupanje odgovornih iz “Puteva” da obustave javni prevoz u dane praznika, iz Nevladine organizacije “Biciklo.me” ranije su saopštili da to nije u skladu sa nacionalnim i lokalnim propisima.

Kako su ranije kazali, Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju propisani su uslovi pod kojima se linijski gradski i prigradski prevoz može obustaviti, i dodali da su ti uslovi bliže utvrđeni Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji glavnog grada.

“Kojom je propisano da se linijski prevoz putnika može privremeno obustaviti ili izmijeniti u slučajevima: prekida saobraćaja zbog više sile ili izvođenja radova na rekonstrukciji puta; zbog mjera nadležnog organa koje neposredno utiču na ograničenje saobraćaja, dok te mjere traju”, rekli su ranije iz NVO “Biciklo.me”

Odukom je, dodali su, propisano i da saglasnost na privremenu obustavu ili izmjenu reda vožnje daje sekretarijat nadležan za poslove saobraćaja.

“Sudeći prema izjavi izvršnog direktora ‘Puteva’, Sekretarijat za saobraćaj je takvu saglasnost dao samo usmeno”, kazali su ranije i poručili i da je mjera o obustavi saobraćaja diskriminatorna.

“Neprihvatljivo je da se osnovna usluga kao što je javni prevoz uskraćuje samo zato što u tom periodu putuje manje putnika. Dužnost Grada je da svim građanima obezbijedi odgovarajuće uslove za kretanje, bez obzira na okolnosti”, rekli su ranije iz NVO “Biciklo.me”.

Izjavu Zečevića da će “Putevi” snositi troškove prevoza taksi vozilima, ocijenili su neprimjerenom i neodgovornom.

Prema Odluci o linijskom prevozu, dodali su, građani imaju pravo na nadoknadu troškova prevoza drugim prevoznim sredstvom, pa će nadležni organi “morati da objasne na koji način se troši javni novac u slučaju da takvi zahtjevi zaista i budu dostavljeni i izvršeni”.

Foto: Boris Pejović

NIKŠIĆ PROGNOZA