Zbog sječe šuma godišnje nestane teritorija veličine Portugala

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je danas, na Dan planete Zemlje, da se godišnje u svijetu, zbog ilegalne sječe šuma gubi teritorija veličine Portugala, što kao direktnu posljedicu ima „još pogubnije klimatske promjene i veći procenat gubitka bioraznolikosti“.

Ogranak WWF za Adria region (zemlje bivše Jugoslavije i Albanija) navodi u saopštenju povodom Dana planete Zemlje, da šume „polako odumiru“, uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepen i proglšavanje 30 odsto teritorije planete za zaštićeno područje.

Izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz navela je da Dan planete Zemlje predstavlja priliku da se obrati pažnja na šume i borbu za zdravu planetu, ali da se ne smiju zaboraviti i drugi resursi poput vode i vazduha, koji se uzimaju zdravo za gotovo.

„Korišćenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, u ogromnoj mjeri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa, jer ako nema njih nema ni ukupnog živog svijeta, a na kraju ni nas“, kazala je Kalauz.

Ta organizacija je u saopštenju apelovala na sve donosioce odluka, korporacije i građane da zbog ubrzanih klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmjere se na održive izvore energije.

„Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta, ali trebalo bi da budemo svjesni da nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskoj privredi kao i prijetnjom po opstanak svih nas“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA