Zarubica: Bez odgovora Opštine na Inicijativu za javni prevoz

Danas smo uputili Urgenciju na Inicjativu poslatu 17. avgusta predsjedniku Opštine Danilovgrad kojom tražimo da obezbijedi osnovne uslove za kvalitetan javni prevoz, saopštio je Darko Zarubica, člana Preokreta za Danilovgrad.

“Podsjećamo da smo Inicijativom tražili da se obezbijedi pet potreba. Prije svega da ista mjesečna karta za javni prevoz važi kod svakog pevoznika koji saobraća na relaciji Danilovgrad – Podgorica i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u ponoć čime će se olakšati zaposlenima kao i mladima Danilovgrada da više koriste sadržaje Podgorice. Inicirali smo da Opština definiše i uspostavi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete sve potrebne đačke autobuske linije. Ovime roditelji neće trošiti vrijeme i novac za lični prevoz djece do škole, a djeca će manje vremena troštiti da dođu do škole”, kaže Zarubica.

Prema njegovim riječima, ujedno djeca koja žive u blizini škola će slobdono ići u školu pješke ili biciklom jer će nesnosne gužve na putu do škole, u centru grada i Spužu biti značajno smanjene.

“Takođe, tražili smo da Opština izvrši povrat poreza u korist prevoznika u javnom saobraćaju počev od kraja ove godine i da se prevoznici međugradskog saobraćaja između Danilovgrada i Podgorice mogu zaustavljati na propisanom mjestu na teritoriji Glavnog grada, te iskrcavati i ukrcavati putnike ukoliko idu iz ili za Danilovgrad. Ovo se može definisati međuopštinskim ugovorom između Podgorice i Danilovgrada na obostranu korist”, smatra on.

S obzirom na to da su, kako kaže Zarubica, iste političke većine u ova dva grada očekujemo da lako doći do dogovora jer kada postoji politička volja za svaki problem postoji rješenje.

“Od ovoga će veliku korist imati i sami prevoznici jer će povećanjem broja putnika njihovi prihodi biti veći. Opština bi trebala izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će ustupiti putnicima. Prevoznici bi mogli imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima može se vršiti shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika”, zaključio je Zarubica.

foto:Preokret

NIKŠIĆ PROGNOZA