Zahvaljujući sredstvima IPA opremljena slana soba za terapiju u Tisi u Bijelom Polju

Pomoću sredstava iz IPA projekta u bjelopoljskom Dnevnom centru “Tisa” opremljena je slana soba, nabavljena oprema za neurofidbek i biofidbek terapije.

To je danas saopštio direktor ove ustanove Ensad Omerović na završnoj pres konferenciji povodom realizacije projekta „Zajedničkom akcijom do boljih usluga“.

„Pored toga smo pokrenuli smo i projekat za korisnike preko 27 godina i kroz taj program uključili 15 korisnika. Organizovali smo rad u drugoj smjeni i zaposlili dva stručna radnika, vozača i njegovateljicu, koji su brinuli i radili sa korisnicima u drugoj smjeni” istakao je Omerović, dodajući da su u okviru ovog projekta za korisnike dosta uradili i za njihove roditelje.

Projekat „Zajedničkom akcijom do boljih usluga“ realizovan je u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Partner na ovom projektu je Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Taša Delić“ iz Novog Pazara, koji je u okviru ovog projekta kupilo kombi vozilo za potrebe mobilnih timova angažovanih u ruralnim područjima u Novom Pazaru, a nabavljena je i oprema za proizvodnju svijeća gdje su ovedene dvije radon radionice.

“Tokom protekle dvije godine sprovedene opsežne kampanje u vezi projekta i njegove promocije, a organizovana su i dva kampa, jedan u Crnoj Gori a drugi u Srbiji na kojima je učestvovalo 20 djece korisnika usluga dnevnih centara u Bijelom Polju Ii Novom pazaru u pratnji njihovih članova porodica“ navela je Lejla Delić, iz udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Taša Delić“.

Predstavnik Ministarstva evropskih poslova Crne Gore Mirko Dragaš podsjetio je da je u okviru IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija i Crna Gora do sada podržano 24 projekta, ukupne vrijednosti preko 6, 74 miliona eura iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama.

„Pored toga ulagalo se u razvoj turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasleđa, a sve u cilju unapređivanja standarda i kvaliteta ljudi u programskom području. U narednom periodu se očekuje ugovaranje četiri preostala projekta iz trećeg poziva, tako da će direktan rezultat ostvaren iz ovog IPA prekograničnog programa saradnje Srbija i Crna Gora biti ugovoreno ukupno 28 projekata“ napomenuo je Dragaš.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, a završava se 31. maja 2023. godine.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA