Zahtjevi da se ispita „afera prepisivanje“ proslijeđeni VDT-u

Prosvjetna zajednica Crne Gore i Udruženje „Roditelji“ traže da se utvrdi odgovornost Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, testadministratora, koordinatora, direktora srednjih škola čiji su učenici dobili nulu na testu, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača.

Tužilaštvo se oglasilo nakon što su Prosvjetna zajednica Crne Gore i Udruženje „Roditelji“ zatražili da se hitno ispita i utvrdi odgovornost u slučaju polaganja maturskih ispita tokom ove godine i saopštili su im da su zahtjeve proslijedili vrhovnoj državnoj tužiteljki.

„Najavili su da će nam poštom poslati obavještenje da su naše zahtjeve proslijedili vrhovnoj državnoj tužiteljki“, rekla je Pobjedi predsjednica Prosvjetne zajednice, prof. mr Olivera Leković.

Zahtjeve o hitnom postupanju su poslali i glavnom upravnom inspektoru, a Leković kaže da se nije oglašavao.

U fokusu maternji jezik

U dopisu su posebno zatražili od nadležnih analizu slučaja iz maternjeg jezika, gdje su đaci zbog prepisivanja dobili nule, a onda, nakon ponovnog bodovanja trojke, četvorke i petice. Traže da se utvrdi odgovornost Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, testadministratora, koordinatora, direktora srednjih škola čiji su učenici dobili nulu na testu, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača.

Precizirali su da treba da se preispita rad i nadležnost Maturske državne komisije u junskom ispitnom roku, da se utvrdi kako su se pojavile nule na sajtu Ispitnog centra kao konačne ocjene, da li je jedina validna komisija dobila bilo kakvo obavještenje da im se raskida ugovor o djelu koji važi do 30. juna, jesu li nove ocjene utemeljene u znanju i Zakonu, jer su testove ponovo ocjenjivali ljudi koji nijesu prošli obuku.

Predsjednica Prosvjetne zajednice, prof. mr Olivera Leković i predsjednica Udruženja ,,Roditelji“ Kristina Mihailović potpisale su taj dopis. Navele su detaljno da su se neposredno nakon polaganja testa iz maternjeg jezika u javnosti pojavili dokazi o prepisivanju unutar Vajber grupe ,,Druženje“, o čemu su odmah obaviješteni predstavnici uprave Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete. Dodale su da je direktor SMŠ ,,Danilo Kiš“ iz Budve Krsto Vuković ove informacije i dokaze, skrinšotove iz grupe, dostavio i medijima, koji su zatim o tome obavijestili javnost. Članovi Komisije za ocjenjivanje su tokom vrednovanja testova utvrdili da je više stotina maturanata imalo odgovore koji su ukazivali na prepisivanje, na osnovu čega su tražili dodatne instrukcije od Državne maturske komisije, Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra kako da postupaju u ovom slučaju. Oni tvrde da su nakon više neuspjelih pokušaja traženja instrukcija putem mejla dobili odgovor na sastanku kojem je prisustvovala glavna ocjenjivačica da testove tih učenika posebno obilježe, odnosno da na svakom evidentiraju šta su zapazili.

„Molimo Vas da ispitate procedure organizacije maturskog/stručnog ispita i pomognete da se zaustavi obesmišljavanje kompletnog postupka koje je ove školske godine bilo naočigled cjelokupne javnosti“, zaključuju u dopisu.

Protiv prepisivača, a onda u njihovu odbranu

Komisija za ocjenjivanje utvrdila je da su maturanti na ispitu iz maternjeg masovno prepisivali i poslali su šifrovane testove IT sektoru koji ih obrađuje kroz program, nakon čega se izvode ocjene. Članica Komisije za ocjenjivanje, prof. Milica Stanković rekla je Pobjedi nedavno da je potom Državna komisija za maturski ispit kojom predsjedava ministar prosvjete Miomir Vojinović donijela odluku da svi oni dobiju nule. Poručila je da je đacima Vojinović dao nule, a ne ocjenjivači, te da ocjenjivači samo boduju šifrovane testove, i da oni ne znaju koju ocjenu, recimo, dobija neko ko ima 20 bodova. Đaci i roditelji, nezadovoljni dobijenim nulama, organizovali su protest u prostorijama Ispitnog centra nakon čega im je ministar prosvjete obećao da će se testovi ponovo pregledati. Komisija za ocjenjivanje je odbila to da uradi, pojašnjavali su da bi taj čin bio mimo zakona i predložili su maturantima da polažu ponovo ispit 13. juna. Ministarstvo prosvjete se nije saglasilo sa tim i ostalo pri stavu da treba da se pregledaju ponovo testovi. Vlada je smijenila direktoricu Ispitnog centra, predsjednicu Upravnog odbora, raspuštila je to tijelo, a potom i smijenila glavnog ocjenjivača. Formirana je nova komsija za ocjenjivanje koja je pregledala testove i đaci koji su imali nule, dobili su i petice.

Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar još se ne oglašavaju, niti odgovaraju na pitanja Pobjede kako izgledaju novi rezultati pregledanih testova, koliko je đaka dobilo petice, a koliko jedinice. Stručna javnost je reagovala na ovaj slučaj, kritikovali su ministra Vojinovića koji je stao u odbranu đaka koji su na protest u Ispitnom centru ismijavali prethodne ocjenjivače zbog dobijenih nula, vikali su da su lopovi, lupali su šakom o sto… Jedna djevojčica je rekla ocjenjivačici Stanković: ,,Znaš li ti ko ću ja da budem, ko si ti“. U petak je organizovan protest ispred Ministarstva prosvjete sa kojeg je poručeno da javnost želi društvo znanja i da je neprihvatljivo da se prepisivači nagrađuju. Tu su bili nastavnici iz škola, pojedini profesori sa fakulteta, roditelji, organizacije koje se bave ljudskim pravima. Tražili su odgovornost svih i poručili da će nastavnici da bojkotuju pozive Ispitnog centra da budu ocjenjivači ili testadministratori, sve dok se stanje ne poboljša.

Tužilaštvo u Rožajama istražuje dva mjeseca kako je procurio test iz matematike

Prosvjetna zajednica i Udruženje ,,Roditelji“ zatražli su u dopisu i da se preispita ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnovne škole iz predmeta matematika, koja je trebalo da bude održana 20. aprila. Osnovno državno tužilaštvo Rožaje je formiralo predmet prije skoro dva mjeseca. Taj predmet je još u fazi izviđaja.

Sporni test je odgođen 20. maja i održan je 26. jer se ispostavilo da su đaci imali gotova rješenja prije nego što su počeli da ga rade. Neko im je dostavio test i nadležni istražuju ko je kriv.

Izvor, foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA