(VIDEO) Žabljak: Mještani više naselja blokirali put, traže izmještanje betonjerke

Mještani prigradskih naselja Kovačka dolina i Tmajevci, kao i zaseoka Banovice održali su jednočasovni protest upozorenja tako što su blokirali magistralni put na izlazu iz Žabljaka prema Nikšiću.

Razlog je prašina koju prouzrokuje betonjerka koja je locirana u neposrednoj blizini tih naselja, zbog čega su zahtijevali izmještanje betonjerke.

Mještanin Milorad Kovačević istakao je da su se okupili da izraze protest i da upozore lokalnu upravu i nadležne državne organe i institucije da ispoštuju Ustavom i drugim zakonskim propisima garantovana prava građana na zdravu životnu sredinu.

– Država je obavezna da čuva i unapređuje životnu sredinu. Više od deceniju stanovnicima Žabljaka, a pogotovo stanovnicima sela Kovačka dolina, naseljima Tmajevci, Banovice se vrši kontinuirano zagađivanje životne sredine, ugrožavanje zdravlja, radom betonjerke u vlasništvu firme Zeković company – riječju život nam je postao nepodnošljiv, kazao je Kovačević.

image
image

Kako je dodao, i pored niza ukazanih nepravilnosti i nezakonitih odluka pojedinih sekretarijata u lokalnoj samoupravi, koji su dali saglasnost na postavljanje još jedne betonjarke u blizini već postojeće, pitaju se ima li ko u ovoj državi da bezakonju stane na put.

– U cilju očuvanja zdrave životne sredine i poglavlja 27, te negativnog mišljenja Evropske komisije za Crnu Goru na isto, tražimo i zahtjevamo da se odmah izmjesti postojeća betonjarka i ne dozvoli postavljanje još jedne, već da država i lokalna samouprava nađu zadovoljavajuće rešenje vlasnicima istih. Napominjemo da je ovo skup upozorenja, a od nadležnih zavisi naše dalje postupanje, zaključio je on.

Foto: V. Španjević/DAN

Video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA