Zabilježen trend rasta imunizacije djece

Nakon decenijskog pada, konačno je zabilježen trend rasta imunizacije, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je istakao da je najmanji obuhvat kod mališana do treće godine, dok sa završenom osnovnom školom imamo 91 odsto vakcinisane djece MMR-om.

“Nakon decenijskog pada trenda vakcinacije, konačno imamo trend porasta obuhvata imunizacije, što je rezultat rada cjelokupnog rada zdravstvenog sistema”, kazao je Galić.

Poseban problem je pravovremenost imunizacije. Ističe da od vakcina ne zavisi da li je dijete počelo da priča ili hoda, te da je do treće godine života najbitnije da se djeca imunizuju, jer su najsklonija zaraznim bolestima.

“Najmanje obuhvate imamo do treće godine života, na nivou 34 procenta za MMR, a na nivou predškolske djece 64,5 odsto. Dok kada djeca završe osnovnu školu imamo 91 odsto vakcinisane djece MMR-om. Zato treba ohrabrivati roditelje da do treće godine vakcinišu djecu”, rekao je on

On je naglasio da u pojedinim gradovima cjelokupni pedijatrijski kolektivi imaju odlične rezultate.

“Kada je riječ o MMR imunizaciji koja je imala najmanji obuhvat, u Mojkovcu, Plavu i Rožajama zabilježeni su natprosječni rezultati za cijelu zemlju. Što se tiče HPV imunizacije, to je prije svega Cetinje, a zabilježen je dobar odziv i u Podgorici”, kazao je direktor IJZ.

On je ohrabrio roditelje da vakcinišu djecu i time im obezbijede zdraviju budućnost. Istakao je da roditelje ne treba ubjeđivati, već im treba objasniti.

“Roditelji su svjesni da to više nije samo njihovo razumijevanje, već stvar zdravstvene kulture”, rekao je on.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA