Za izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata u Baru 18 miliona eura

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđela Jakšić-Stojanović danas su u Podgorici potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji prioritetnih infastrukturnih projekata u oblasti obrazovne infastrukture u opštini Bar.

Cilj ovog memoranduma, kako je navedeno u saopštenju za medije, je realizacija prioritetnih infrastrukturnih projekata u oblasti obrazovanja na području naše opštine, čime će se značajno poboljšati školska infrastruktura i podići nivo kvaliteta obrazovanja.

Projekti koji su obuhvaćeni ovim memorandumom uključuju izgradnju novog vrtića na Topolici, izradu idejnog arhitektonskog rješenja za novu barsku gimnaziju, kao i rekonstrukciju i dogradnju više osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova-vrtića u Baru”, naveli su iz barske opštine.

Navodi se da Opština Bar je preuzela obavezu obezbjeđenja novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 1.500.000 eura za izradu projektnih rješenja i radova na više obrazovnih ustanova, uključujući vrtiće i osnovne škole, dok se Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obavezalo da obezbijedi sredstva u iznosu od gotovo 16,6 miliona eura u toku 2024. i 2025. godine, čime će se realizovati brojni infrastrukturni projekti, uključujući izgradnju novog vrtića, rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, kao i uvođenje sistema grijanja i poboljšanja energetske efikasnosti te rekonstrukciju fiskulturnih sala i sportskih igrališta u gotovo svim barskim školama.

“Opština Bar izražava zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog veoma važnog dokumenta kao i kvalitetnom saradnjom koju u kontinuitetu ostvaruje sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija na podršci i zajedničkim naporima da našoj djeci omogućimo adekvatne uslove za sticanje obrazovanja i odrastanje. Uvjereni smo da će ovi projekti doprinijeti boljem i kvalitetnijem obrazovanju, što naša djeca zaslužuju”, poručuju iz te lokalne samouprave.

foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA