Vukšić o aferi „Tunel“: Propusta ima na sve strane

Polako ali sigurno sklapa se mozaik u slučaju „Tunel“. Očekuje se da bi identifikovanje onih za koje se pretpostavlja da su učestvovali u obijanju depoa Višeg suda, trebalo da potvrde rezultati vještačenja. Savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić komentarisao je aferu „Tunel“ u emisiji „Okrugli sto“ na TVCG a kazao je da propusta ima na sve strane.

Istraga za sada ide u dobrom pravcu, a u pravcu Beograda ranije je krenuo prvi čovjek crnogorske policije Nikola Terzić.

Tokom zvanične posjete MUP-u Srbije, s tamošnjim kolegama razgovarao je o organizovanom kriminalu ali je za TVCG  nezvanično saopšteno da je bilo riječi i o razmjeni operativnih informacija u predmetu Tunel.

Međutim, dok istražitelji pokušavaju da dođu do mafije, u Višem sudu i dalje popisuju dokaze pokušavajući da utvrde šta je sve otišlo kroz tunel u kriminalno podzemlje. Ipak, budući da se u depou nalaze stotine hiljada predmeta, jasno je da detaljne provjere mogu potrajati. No, čekaće se i na odgovore na mnoga pitanja, posebno ona koja se odnose na propuste nadležnih.

„Obavještajno bezbjednosni sektor se i zove tako zato što podrazumijeva punu saradnju institucija sistema, to su državno tužilaštvo, Uprava policije i ANB. Propusta postoji na sve strane ne možemo ih posmatrati pojedinačno“, kazao je Vukšić. 

Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije Crne Gore kazao je da ne može da shvati da nema odgovornosti u Upravi policije. 

„Ne mogu da shvatim i da nema odgovornosti u ANB-u. Zna se da po određenim rejonima postoje agenti koji vrše nadzor i obavještajni rad i da li su na moralnu odgovornost apsolutno zaboravili“, rekao je on. 

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA