Vuković-Gazdić: Vidov potok, Zabran kralja Nikole i Lukavica biće zaštićeni

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, sastao se sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem. Tom prilikom, razmatrani su modeli zaštite područja prirode na teritoriji opštine Nikšić i dogovoreno da se pristupi izradi Studija za zaštitu Vidovog potoka, Zabrana kralja Nikole i Lukavice (Mali i Veliki Žurim).

Gazdić je istakao opredjeljenje Agencije da obezbijedi dio sredstava za izradu Studija i stavi na raspolaganje raspoložive kapacitete Agencije, u svrhu pomoći Opštini Nikšić da zaštiti dio područja.

Predsjednik SO je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Opština Nikšić sprovodi u cilju poboljšanja ekološke slike grada, istakavši neophodnost ugradnje video nadzora nad javnim površinama.

„Uskoro kreće konačna sanacija deponije Mislov do, kao jednog od najozbiljnijih izazova sa kojima se lokalna samouprava suočava. Takođe, aktivno radimo na stvaranju pretpostavki i pripremi neophodne dokumentacije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, a nadomak smo izgradnje postrojenja za preradu nus-proizvoda životinjskog porijekla. Sve ovo bi bio veoma efikasan i sveobuhvatan odgovor Opštine Nikšić na brojne ekološke probleme sa kojima se suočavamo, a koje ne ‘guramo pod tepih’, već posvećeno radimo da ih, u saradnji sa državom i relevantnim NVO, riješimo.“, istakao je Vuković.

Vuković je govorio i o kontinuiranim naporima lokalne samouprave na planu edukacije građana – u prvom redu najmlađih, kroz uspješnu saradnju sa nikšićkim osnovnim i srednjim školama i Dječijim parlamentom.

Gazdić je istakao da će Opština Nikšić u Agenciji uvijek imati pouzdanog partnera, te da je zajedničko djelovanje preduslov za adekvatnu zaštitu životne sredine.

Sastanku su prisustvovali sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović i koordinatorka sektora za zaštitu prirode Milka Rajković Mitrović.

foto:SO NK-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents