Vukić: Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke

Odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe koje su propisivale da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine, a muškarci sa 66 godina, sa pravom je izazvala veliko nezadovoljstvo i konfuziju, saopšttio je ekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a Dragan Vukić.

Kaže da smo svjedoci da su sudije Ustavnog suda jasno pokazale da im je kriterijum donošenja ovakve odluke vrlo proizvoljan.

“Ukidanjem dijela člana zakona ostala je samo jedna mogućnost za odlazak u penziju – 40 godina staža za oba pola i 61 godina života, što drastično mijenja uslove penzionisanja.
Sve institucije države su dužne da donose odluke koje su isključivo na zadovoljstvo svih naših građana kao i da poprave eventualne propuste kad oni nastanu”, navodi Vukić.

Poziva sudije Ustavnog suda, koji su učestvovali u donošenju “ovako nepromišljene i sporne odluke, da iskažu moralnu i profesionalnu odgovornost i podnesu ostavke”.

“Pozivam Skupštinu Crne Gore da kroz izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore stvore osnov za smjenu sudija Ustavnog suda, ukoliko donesu odluku koja bi direktno uticale na pravnu nesigurnost velikog broja građana, kao što je ova”, zaključuje Vukić.

Navodi da ostavljanje kao jedine mogućnosti za sticanje prava na penziju sa 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života, otežava uslove koji su stvoreni za starije generacije, a, kako navodi, povećana je nemogućnost zaposlenja mlađih generacija, što ilustruje koliko je pogrešna odluka.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA