Vujović: Netačni navodi DPS-a, zdravlje građana nije bilo ugroženo

Nakon što je Klub odbornika DPS-a Glavnog grada danas saopštio da su građani 29. avgusta pili nehlorisanu vodu, te da je amaterizmom podgoričkog Vodovoda bilo ugroženo zdravlje građana reagovao je v.d izvršnog direktora tog javnog preduzeća Ratko Vujović, koji je demantovao te navodie i tvrdi da zdravlje građana nije bilo ugroženo.

Reagovanje Vujovića prenosimo u cjelosti: 

Kad god treba zatvoriti neku rupu kao ovu u Vrhovnom sudu ili ovako duboki bunar nepočinstava koji su iskopali u DOO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica, akteri današnjeg obmanjivanja javnosti služeći se poluinformacijama i podmetanjima sa tendencijom zastrašivanja građana, pojave se DPS omladinci bez profesionalnog radnog staža ili sa oskudnim radnim biografijama.

Povod za njihovo obraćanje je strah od razotkrivanja decenijskih nepočinstava i finansijske pustoši koju su ostavili u ovom preduzeću, za čije su funkcionisanje navodno zabrinuti. Ali obećavamo im da nas neće zaustaviti u toj namjeri, o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost.

A sad kratko, tačno i pošteno informišemo javnost o ovom događaju, kao što ćemo uvijek raditi.

Vezano za press konferenciju kluba odbornika DPS-a Glavnog grada, a u vezi sa problemom hlorisanja vode na PS „Mareza 1“ na ogranku koji potiskuje vodu ka Danilovgradu, dana 29. 08. 2023. godine u kasnim večernjim satima, obavještavamo vas:

Odmah nakon utvrđene nepravilnosti na sistemu za hlorisanje na vodovodnom ogranku ka Danilovgradu, naša dežurna ekipa je pristupila utvrđivanju uzroka kvara i otklanjanju istog.

Prema izjavama tehničkih lica koja su učestvovala u otklanjanju kvara, do problema sa sistemom za hlorisanje na ogranku za Danilovgrad došlo je do prevelikog pritiska u vodovodnom sistemu Danilovgrada, koji nije bio kontrolisan i na koji nijesmo mogli da utičemo.

Kvar je otklonjen 31. 08. 2023. godine oko 15h, ugrađena je jača hlorna pumpa, a u isto vrijeme je pritisak u vodovodnom sistemu Danilovgrada opao intervencijom „Vodovod i kanalizacija“ Danilovgrad, pa je hlorisanje opet uspostavljeno, o čemu smo  blagovremeno obavijestili javnost.

Nijesu tačni navodi DPS dušebrižnika da je zdravlje građana bilo ugroženo i da nijesu preduzete sve radnje kako bi građani bili bezbjedni, jer je istog momenta kad je uočena nepravilnost data informacija u svim medijima, odnosno na našem sajtu, da voda u naseljima koja se snabdijevaju sa ovog ogranka nije za piće, o čemu postoje svi dokazi koji su lako provjerljivi na našem sajtu i na portalima svih medija.

Odgovorna tehnička lica u našem društvu o navedenom nijesu obavijestila Upravu za inspekcijske poslove, Odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju i to priznajemo kao jedini propust, nakon čega je izvršni direktor pokrenuo temeljnu tehničku istragu i analizu i disciplinski postupak protiv ovih lica.

Navedeni organ je izdao prekršajni nalog za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu zbog ne postupanja po članu 16, stav 5 Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu u smislu obavještavanja navedenog organa u roku od 1h u slučaju neusaglašenosti parametara. Naglašavamo da naše Društvo ne vrši mjerenje parametara u vodovodnom sistemu Danilovgrada.

Zaključno, želimo da informišemo javnost da propust tehničkih lica koja se pozivaju na disciplinsku odgovornost, a u vezi sa informisanjem Uprave za inspekcijske poslove, nije mogla uticati na zdravlje građana i shodno tome demantujemo izjave odbornika DPS-a Glavnog grada i ocjenjujemo ih kao nedobronamjerne, maliciozne i prije svega netačne.

Podsjećamo naše potrošače i sve građane da ćemo i dalje brzo, tačno i pošteno obavještavati o svim tehničkim aktivnostima i problemima. Nastavljamo posvećeno i odgovorno sa radom, za dobrobit naših potrošača i svih građana Podgorice, za koje smo sigurni da razumiju probleme sa kojima se suočavamo u našem Društvu kao i ko je odgovoran za njih.

foto:CDM

NIKŠIĆ PROGNOZA