Vujanović isplaćeno 25.000 zbog nezakonitog penzionisanja

Bivšoj sudiji Vrhovnog suda Svetlani Vujanović u prošloj godini isplaćeno je preko 25.000 eura po osnovu naknade štete zbog nezakonitog penzionisanja.

Vujanović je taj iznos dobila od Sudskog savjeta, u postupcima koji su vođeni pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova (AMRRS), dok je sudskim putem, po njenoj tužbi za pravično zadovoljenje, dobila još 503 eura.

U godišnjem imovinskom kartonu, koji je Vujanović dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) po prestanku funkcije, navodi se da je bivša sutkinja lani imala više isplata od Sudskog savjeta po rješenjima AMRRS-a – u aprilu joj je po osnovu naknade štete isplaćen 13.331 euro, u maju 2.250 i 8.369 eura i u novembru 1.517 eura. Presudom Vrhovnog suda u maju su joj isplaćena 503 eura od države.

Nakon nezakonitog penzionisanja, a po presudi Upravnog suda, Vujanović je vraćena u Vrhovni sud, gdje je u prošloj godini mjesec provela na sudijskoj funkciji, po kojem osnovu je prihodovala 1.640 eura. Nakon toga je ponovo penzionisana zbog sticanja prava na starosnu penziju.

Pored tih primanja, Vujanović je prijavila da je u prošloj godini dva puta prihodovala po 150 eura na ime naknade za predavanja.

Vujanović je prijavila da je njen suprug Filip, bivši predsjednik države, u prošloj godini po osnovu penzije prihodovao od 1.225 do 1.425 eura. On je, kao počasni predsjednik po osnovu Zakona o predsjedniku, imao pravo na naknadu u petogodišnjem periodu nakon odlaska sa te državničke funkcije. S obzirom na to da je u međuvremenu stekao pravo na penziju, on je od Predsjedništva primao razliku između naknade i penzije, što je iznosilo od 214 do 490 eura na mjesečnom nivou.

Bivši predsjednik Crne Gore lani je zaradio 1.980 eura po osnovu predavanja na Univerzitetu NR Kine, dok je za predavanje na konferenciji NR Kine, kako je navedeno u imovinskom kartonu, u decembru prihodovao 4.934 dolara. U vlasništvu Filipa Vujanovića su tri stambena prostora – trosobni od 157 kvadrata (stečen razmjenom i otkupom), garsonjera od 30 i dvosobni stan od 117 metara kvadratnih (stečeni nasledstvom, odnosno nasledstvom i diobom). Vujanović ima i garažu od 20 kvadrata, te poslovni „prostor, dvorište“ od 146 metara kvadratnih, takođe stečen nasledstvom.

U vlasništvu bivše sudije Vrhovnog suda je auto marke „reno kaptur“ iz 2021. i oružje „bereta“ iz 1995. godine, dok njen suprug ima pištolj „zastava ARMS“ iz 2001. Vujanović je prijavila i da ima neoročen štedni ulog od 31.506 eura, a njen suprug od 4.934 dolara i 2.500 eura.

Akcije imaju u HLT fondu, a Vujanović nije dozvolila kontrolu bankovnih računa.

Nezakonito penzionisana

Vujanović je, odlukom Sudskog savjeta, penzionisana u avgustu 2021. godine, s navršene 64 godine života. Upravni sud je, postupajući po njenoj tužbi, utvrdio da je nezakonito penzionisana, te da su žene sudije koje su tada penzionisane imale pravo raditi do 66 godina života i da su diskriminisane u odnosu na sudije muškarce. Po povratku na funkciju, Vujanović je ubrzo navršila 66 godina, nakon čega joj je prestala sudijska funkcija po sili zakona.

Foto: Srđa Boljević/DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA