Vučurović: Migranti mogu biti i bezbjednosni problem, Crna Gora da bude spremna za sve izazove

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore danas je posjetila Centar za prihvat na Božaju. Pored predsjednika Odbora Jovana Jola Vučurovića i članice Odbora Anđele Vojinović, u posjeti su učestvovali i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore mr Siniša Bjeković, savjetnica UN-a za ljudska prava Anjet Lanting, predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Žan In Bušardi sa saradnikom, predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, i drugi.

Kako je saopšteno iz NSD-a, na početku posjete upriličen je sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem sa saradnicima.

„Ova aktivnost je realizovana u skladu sa Planom aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2024. godinu u susret predstojećoj Devetoj sjednici koju Odbor planira da organizuje povodom Međunarodnog dana izbjeglica“, navodi se u saopštenju.

Vučurović je informisao da Odbor, u sklopu kontrolne i nadzorne uloge, posvećuje posebnu pažnju ovoj oblasti. Podsjetio je da je u novembru 2021. godine delegacija Odbora posjetila Centar za prihvat u Spužu. Svjestan je da su uzroci migracija najčešće geopolitička dešavanja, ali su prisutna i ekonomska migratorna kretanja.

Vučurović se, kako je saopšteno, posebno interesovao za bezbjednosni aspekt migracija, podsjećajući na jučerašnji protest mještana Pljevalja, kao i na dešavanja od prije nekoliko godina u opštini Nikšić, odnosno pograničnom dijelu prema Bosni i Hercegovini. Postoje i brojni izazovi u takvim situacijama, kao i incidenti, pa ga je interesovalo da li Crne Gora može da odgovori takvim izazovima. Pretpostavlja da među migrantima postoje i lica koja su u određenim terorističkim grupama. Takođe, interesovao se da li država ima dovoljan broj službenika za prihvat migranata, kao i za broj migranata u Crnoj Gori na godišnjem nivou. Zaključio je da će Odbor, u skladu sa svojom nadležnošću, u ovoj oblasti pružati punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Šaranović je izrazio zadovoljstvo što je delegacija u ovom sastavu, na inicijativu Odbora, posjetila Centar za prihvat.

Informisao je da je Centar za prihvat na Božaju počeo da funkcioniše 2020. godine. Podsjetio je da se jedno od privremenih mjerila odnosi na podizanje kapaciteta prihvatnih centara u kojima Crna Gora pruža međunarodnu zaštitu. U Centru za prihvat na Božaju pružaju se usluge prihvata i smještaja samo za muškarce, dok se u Centru za prihvat u Spužu smještaju porodice. Kapacitet Centra za prihvat na Božaju je 60 mjesta, a Centra za prihvat u Spužu 104 mjesta, dok se očekuje dupliranje broja mjesta dogradnjom drugog sprata. Migratorna kretanja imaju vrlo složenu bezbjednosnu komponentu. 

Šaranović je saopštio da je insistirao da se na Savjetu za odbranu i bezbjednost donese odluka da pripadnicima Uprave policije pomoć u graničnoj kontroli na zelenoj granici pružaju i pripadnici Vojske Crne Gore.

„Međunarodne organizacije, posebno Međunarodna organizacija za migracije, UNHCR i Crveni krst, Crnoj Gori značajno pomažu u ovoj oblasti, a kada je u pitanju granična kontrola FRONTEX i njihovih 65 službenika mnogo znače našoj državi, kazao je Šaranović.

Foto: NSD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA