Vučković: Dugo smo urušavali ugled nastavničke profesije

Profesorica Filozofskog fakulteta u Nikšiću Dijana Vučković kazala je da izazovi i problemi crnogorskog obrazovnog sistema treba da budu centralna tema u narednom periodu.

„Imamo probleme. Jesu li takvi da nas uruše ili da se mi s njima možemo suočiti zavisi od nas. Ove situacije su pokazale da imamo poteškoće i da su one velikih razmjera. To nije rezutat nečega od juče ili prekjuče već se to dešava godinama…. Govorim o kontinuitetu“, kazala je Vučković u emisiji „Stav“ na Televiziji Crne Gore.

Ona je navela da porodica ima ogromnu važnost za obrazovni sistem. Trebalo bi, kaže, da je temelj. Zato, kako dodaje, treba da se dogovorimo koji je interes učenika.

„Da li je njegov interes da mi zatvaramo oči kada on radi nešto što nije dobro? Zdravorazumska je logika da nije dobro prepisivati. Moramo se dogovoriti šta je interes učenika i nas koji gledamo u njegovu budućnost. Među onom djecom za koju smo utvrdili da su prepisivali vidim mnogo pametnih očiju“, kazala je Vučković.

Smatra i da dozvoljavajući djeci razne nedozvoljene radnje mi njihove prirodne potencijale onesposobljavamo.

„Mislim da ovo nije prvo prepisivanje ovih učenika….Ako sada ne donesemo odluku da se bavimo obrazovanjem na način na koji to definiše pedagoška, psihološka nauka, bićemo potpuno nemoćni pred vještačkom inteligencijom“, kazala je Vučković.

Na pitanje da li obrazovne vode pravi ljudi ili politički namještenici Vučković je kazala: „Neki jesu, a neki ne“.

„Obrazovanje je fenomen od vitalnog interesa za opstanak i održavanje svih nas i politika tu uvijek ima uticaja i mora ga imati. Neka politika ima uticaja, ali neka cilj te politike bude cilj svih nas. Ne želim kolektivnu odgovornost“, kazala je Vučković.

Smatra da je devetogodišnja osnovna škola dobro zamišljena, ali da ne funkcioniše dobro kako je dobro zamišljena.

Vučković je istakla i da joj se čini da smo dugo radili na urušavanju ugleda nastavničke profesije.

„Neću reći da su svi nastavnici vrhunski ali ima baš u tom rangu ako ne i iznad. Status jedne profesije u društvu je jako bitna stvar. Ne govorim samo o finansijama, govorim o poštovanju“, kazala je Vučković.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA