Volontiranje dobro za mentalno zdravlje mladih

Volontiranje može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi, jer im omogućava da se osjećaju korisno i da se povežu s drugim ljudima u zajednici, saopšteno je na konferenciji „SNAC Volunteering Conference 2023“ koja je održana u Podgorici.

Cilj organizatora je bio da ukažu na značaj volontiranja i EU programa za mlade – Evropska inicijativa za solidarnost, jačanje međunarodne i međusektorske saradnje.

Evropska inicijativa za solidarnost je inicijativa Evropske unije koja omogućava mladima da, u svojim zemljama ili inostranstvu, volontiraju ili rade na projektima koji su od koristi zajednicama i ljudima širom Evrope, a ove godine se obilježava pet godina postojanja programa, pojašnjava Mirela Kalamperović iz Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid.

„Događaj okuplja preko 100 učesnika – predstavnika Nacionalnih agencija, istraživača, praktičara, iz zemalja Zapadnog Balkana, Evropske unije i srednje Mediteranskih zemalja. Crna Gora u programu Evropske inicijative za solidarnost ima status partnerske zemlje, a Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid je Kontakt tačka za programe Erasmus+ u oblasti mladih i Evropska inicijativa za solidarnost“, kaže Kalamperović.

Trodnevnu konferenciju otvorila je Neda Ojdanić, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih ističući da je volontiranje jedan od najplemenitijih načina da se pomogne zajednici i ljudima u njoj.

“Volontiranje može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi, jer im omogućava da se osjećaju korisno i da se povežu s drugim ljudima u zajednici. Isto tako, volontiranje može pomoći mladima da steknu samopouzdanje i da se osjećaju ispunjeno. Ove vještine mogu da im budu ,I jesu, korisne u budućnosti, kako u privatnom životu, tako i u poslovnoj karijeri. Zato, I sada na ovoj konferenciji, pozivam sve mlade ljude u Crnoj Gori da se uključe u volonterske aktivnosti i doprinesu razvoju zajednice”, poručila je Ojdanić.

Andrej Troha, Officer, SALTO South East Europe istakao je da je konferencija u Crnoj Gori održana sa ciljem da se ponudi prostor za aktivnu diskusiju i razmišljanje o volontiranju u okviru programa Evropske inicijative za solidarnost, da se da ocjena o tome kakva je bila dosadašnja implementacija te da se daju određena predviđanja i trasiraju mogući putevi za budućnost.

„Takođe bismo željeli da jačamo partnerstva u okviru ESC programa, jer je tokom posljednje decenije ona zaspostavljena. Nakon Bregzita, pandemije Covida, tema saradnje sa partnerskim zemljama zakoračila je u drugi plan. Nema projekata solidarnosti niti vodeće uloge u okviru Oznake kvaliteta za partnerske zemlje. U Crnoj Gori trenutno imamo pet organizacija sa QL akreditacijom, ali nijedna od njih trenutno ne ugošćuje volontere. Postoji mnogo razloga, ali jedan od veoma važnih je taj što organizacije iz partnerskih zemalja teško dolaze do projekata, posebno do hostinga projekata, jer finansije dolaze sa strane organizacija iz programskih zemalja, koje imaju vodeću ulogu,“ Kazao je Troha.

Konferenciju je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid u saradnji sa inostranim partnerima – SALTO European Solidarity Corps, SALTO YOUTH South East Europe Resource Centre i Nacionalnim agencijama za obrazovanje i EU programe za mlade iz zemalja Evropske unije.

Foto: CG News

NIKŠIĆ PROGNOZA