Voda prodrla u većinu učionica i hodnik škole u Igalu

Obilne padavine koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile područje opštine Herceg Novi nisu uzrokovale plavljene javnih površina, ali jesu plavljenje prostorija Područnog odjeljenja OŠ „Dašo Pavičić“ u Igalu. Prema riječima vršiteljke dužnosti direktorice škole Bosiljke Perunović voda je pordrla u većinu učionica i hodnika, a samo zahvaljujući higijeničarki koja je radila tokom noći i jutra, šteta nije velika. Ipak, jedno odjeljenje učenika juče nije pohađalo nastavu.

– Morali smo izmjestiti jedno odjeljenje iz učionice i poslati kući, jer je bilo nemoguće održati nastavu. Prostorije koje koristimo kao Područno odjeljenje škole, Institut Igalo dao nam je na korišćenje. One nisu sigurne, tu su hodnici koji nisu zaštićeni, prozori su slomljeni, vrata ne postoje, tako da u svakom trenutku tokom dana ili noći neko može da uđe. Djeca nam ovdje nisu sigurna – upozorava Perunović.

Osim u učionice, voda je prodrla u većinu prostorija koje se ne koriste, a zadržava se i na krovnoj ploči, koja je propala i prokišnjava.

– Roditeljima đaka smo još ranije ponudili opciju pohađanja nastave u renoviranom i modernom školskom objektu u Sutorini, gdje bi smo mogli da izmjestimo sva četiri odjeljenja i da nastava funkcioniše kako valja. Obezbijedili smo i školski autobus koji bi đake prevozio, ali je otpor roditelja bio evidentan – objašnjava Perunović i dodaje da je za utorak planiran veliki roditeljski sastanak na kome će se razmatrati prelazak u Sutorinu.

– Riječ je o privremenom rješenju, što je jako važno da kažem. Doći će predstavnici Ministarstva prosvjete, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i još neki predstavnici lokalne zajednice, kako bi postigli zajednički dogovor i pronašli rješenje – kazala je Perunović.

Nekadašnja Uprava za javne radove, dok je na njenom čelu bio Boro Lučić, usmjerila je 180.000 eura za sanaciju škole u Sutorini. Radovi su podrazumijevali zamjenu prozora, vrata, sanaciju toaleta, zamjenu ograde, krečenje, farbanje fasade i uređenje prostora oko škole.

Perunović podsjeća da je novac za projekat izgradnje nove škole u Igalu obezbijeđen kapitalnim budžetom države, tako je da je opcija odvijanje nastave u Sutorini samo privremeno rješenje.

Neispravan protivpožarni hidrant

Bosiljka Perunović ističe da osim vode, opasnost za đake i nastavno osoblje predstavlja i neispravan protivpožarni hidrant.

– U slučaju požara, ne znam na koji način bismo reagovali i zaštitili djecu. Uslovi u kojima radimo ne dozvoljavaju nam da se zaštitimo na odgovarajući način – upozorila je Perunović i kao jedan od problema ističe i omladinu koja se okuplja nakon nastave.

– Ne bih ulazila u to šta rade, ali u svakom slučaju, ujutru nalazimo opuške, flaše od piva ili nekog alkohola i slično – kaže Perunović.

Izvor: Dan

Foto: RTHN

NIKŠIĆ PROGNOZA