Voda na 77 odsto kupališta odličnog kvaliteta

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 13. do 19. juna ove godine, pokazali su da je na 77,1 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,8 odsto lokacija dobrog, dok je na 9,2 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ti rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Prema njihovim riječima, klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje.

„U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15, na dva dobrog, a na jednoj lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 13 lokacija u opštini Bar, dok je na dvije lokacije u ovoj opštini voda bila dobrog kvaliteta“, saopštili su iz Instituta. 

Kada je u pitanju opština Budva, ističu da se Program realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na dva dobrog, te na jedan zadovoljavajućeg kvaliteta.

„U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam dok je na jednoj lokaciji ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na sedam lokacija voda bila odličnog, na četiri lokacije dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta“, ističu iz Instituta. 

Navode da je u Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, odčega je na njih 12 ona bila odličnog, na četiri dobrog, a na pet zadovoljavajućeg kvaliteta.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA