Vlada usvojila informaciju: Za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog 220.000 eura

Vlada Crne Gore dodijeliće 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o korišćenju sredstava Tekuće budžetske rezerve u cilju implementacije zaključka Skupštine Crne Gore od 27.decembra prošle godine, povodom usvajanja Zakona o budžetu za 2023. godinu kojim je Vlada zadužena da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostoškog u Nikšiću.

Izdvajanje novca za rekonstrukciju nikšićke Saborne crkve inicirao je i predložio poslanik Demokrata Momo Koprivica.

U Informaciji se navodi da ovaj objekat predstavlja jedan od najreprezentativnijih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori koji posjeduje pravni satus kulturnog dobra pod državnom zaštitom, ali je i svojevrsan znak kulturnog raspoznavanja Nikšića.

Takođe, navodi se da je ulaganje krajnje neophodno, radi očuvanja ovog izuzetnog dobra naše kulturne baštine i „ujedno je moralna obaveza prema palim junacima u ratovima za oslobođenje od 1875. do 1880. godine radi čijeg spomena je i podignuta“.

“Naglašava se da je u toku izdavanje konzervatorskih uslova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u svrhu izrade projekta za njenu rekonstrukciju koja bi podrazumijavala: sanaciju spoljne i unutrašnje fasade, zamjenu prozora i bakarnog krova, restauraciju satnog mehanizma i zvonarskog elektro-sistema, sanaciju elektro instalacije, vodoinstalacije i informatice infrastrukture, izradu palionice svijeća i suvenirnice, popločavanje platoa i sanaciju stepeništa”, navodi se u informaciji.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da na osnovu dostavljene dokumentacije i konzervatorskih uslova iz sredstava Tekuće budžetske rezerve Eparhiji budimljansko-nikšićkoj uplati 220.000 eura.

Izvor: Dnevno

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA