Vlada će pomoći u saniranju štete od zemljotresa

Vlada Crne Gore pomoći će u saniranju štete nastale prilikom jutrošnjeg zemljotresa na području Golije u opštini Nikšić.

Kako navode u saopštenju, Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kojom predsjedava Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se upoznati sa stanjem na terenu i shodno propisanim procedurama donijeti odluke o daljem postupanju.

„Prema zvaničnim informacijama, sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 14. marta 2024. godine, u 4 časa i 6 minuta registrovao jači zemljotres sa epicentrom na području planine Golije šest kilometara jugozapadno od Čarođa (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5,3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 16 km. Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području“, navodi se u izvještaju ZHSCG.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA