Viši sud: Nezakonita odluka Vojinovića o izboru direktora OŠ „Lovćenski partizanski odred“

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu cetinjskog Osnovnog suda po kojoj je nezakonita odluka Ministarstva prosvjete od 28. jula 2022. godine da ne izabere direktora Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ i da za vršiteljku dužnosti te obrazovne ustanove imenuje profesoricu srpskog jezika i književnosti Ivanu Mitrović.

Viši sud je ocijenio da je Osnovni potpuno i pravilno utvrdio sve bitne činjenice od kojih zavisi osnovanost tužbenog zahtjeva i pravilno primijenio materijalno pravo.

U obrazloženju odluke, u koje je portal Pobjeda imao uvid, navodi se da je prvostepeni sud dao dovoljne, valjane i jasne razloge u pogledu bitnih činjenica, koje proizilaze iz sadržine provedenih dokaza, a koje u svemu prihvata i ovaj drugostepeni sud.

Odluka bez kriterijuma

Podsjećamo, prvostepenu presudu, 22. februara, donijela sutkinja Marija Ćupić po tužbi profesorice muzičkog obrazovanja mr Petre Ivanović, bivše v.d. direktorke cetinjske škole koja je u maju prošle godine konkurisala za puni mandat na toj poziciji. Međutim, resor Miomira Vojinovića odlučuje da ne angažuje Ivanović i produžava v.d. stanje postavljajući Mitrović na čelo te ustanove.

Petra Ivanović imenovana je za v.d. direktoricu OŠ „Lovćenski partizanski odred“ 13. januara 2022. godine i na tom mjestu je ostala do 28. jula kada je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje da je zamijeni Ivana Mitrović.

Prethodno je, 13. maja prošle godine, Školski odbor objavio konkurs za izbor direktora OŠ „Lovćenski partizanski odred“, na koji se jedina prijavila Ivanović.

Iako je u obrazloženju Ministarstva navedeno da je profesorica, sa petnaestogodišnjih radnim iskustvom u prosvjeti, ispunila sve opšte i posebne uslove koji su konkursom traženi, Ivanović nije dobila posao. Pojašnjenje za tu odluku nije dato, ali se potencira politička pozadina.

– Ova odluka ne sadrži jasne kriterijume koji su rukovodili Ministarstvo prosvjete prilikom donošenja sporne odluke, da se ne vrši izbor Ivanović. Nije sporno da ministar uživa diskreciono pravo prilikom izbora kandidata, što ne podrazumijeva pravo da odluka o izboru kandidata ne mora biti obrazložena – navedeno je u obrazloženju cetinjskog Osnovnog suda.

U presudi se navodi i da Komisija koja je obavila intervju sa Ivanović nije imala zamjerke na konkretne rezultate u njenom radu kao v.d. direktorice u periodu od 13. januara do 28. jula, ali i na plan razvoja ustanove koji je predala za četvorogodišnji mandat. Nijesu navedeni ni ozbiljni razlozi kojima bi bila opravdana odluka ministra da ne izabere Ivanović za direktorku škole.

– Kao jedini kandidat predala je plan razvoja ustanove za četvorogodišnji mandat, reference, podršku nastavničkog vijeća, raniji rad, odnosno iskustvo, pokazala komunikativnost i spremnost da školu povede u četiri godine progresa sa ciljem najboljeg interesa djece te škole – navedeno je u obrazloženju presude.

Pravilan zaključak cetinjskog suda

Po ocjeni Višeg suda, Osnovni sud na Cetinju je pravilno izveo zaključak da osporena odluka Ministarstva prosvjete od 28. jula prošle godine, kojom je odlučeno da se ne vrši izbor direktora po konkursu u OŠ „LPO“, ne sadrži nikakve razloge za donošenje te odluke i da je zbog toga nezakonita.

– Tačno je da je ministru dato pravo da vrši izbor ili razrješenje direktora i u tom smislu ima diskreciono pravo prilikom izbora direktora javne ustanove, ali i mogućnost da iz reda kandidata ne izvrši izbor. Međutim, iako ministar prosvjete ima diskreciono pravo da ne vrši izbor direktora javne ustanove iz reda prijavljenih kandidata , on je dužan da u svojoj odluci o tome navede neki razlog zbog čega donosi takvu odluku, odnosno u konkretnom zašto ne vrši izbor direktora javne ustanove – ističe se u obraloženju odluke Višeg suda.

Takav razlog, dodaje se, mora postojati, kako u suprotnom ne bi došlo do samovolje u odlučivanju.

– Osporena odluka ministra prosvjete, osim konstatacija o raspisanom konkursu, o prijavljenom kandidatu, imenovanju tročlane komisije, obavljenom usmenom razgovoru sa prijavljenim kandidatom i konstatacijom o dostavljenoj dokumentaciji odnosno ispunjenosti uslova kako opštih tako i posebnih od strane kandidata – tužilje (Petre Ivanović) uopšte ne sadrži bilo kakav razlog za donošenje osporene odluke, zbog čega se iz iste ne može utvrditi kojim se razlogom ministar prosvjete vodio da donese takvu odluku, već je u obrazloženju iste samo konstatovao da je odlučio da ne vrši izbor. Kako osporena odluka uopšte ne sadrži razloge ona je sam tim nezakonita – navedeno je, pored ostalog, u odluci Višeg suda u Podgorici.

Izvor: Pobjeda

Foto: UGC

NIKŠIĆ PROGNOZA