Više od 40 izlagača na Podgoričkim danima meda

Više od 40 izlagača predstavilo je proizvode na Podgoričkim danima meda. A posjetioci su, kako navodi RTCG osim meda, na sajmu mogli kupiti razne pčelinje proizvode i opremu za pčelarstvo.

Crnjački, Durmitorski, Livadski, Planinski, svijetli i tamni. Na trgu nezavisnosti osim meda mogli ste da kupite i likere, koprivu i med, sjeme bundeve sa medom, vosak, pergu, propolis, kapi.

“Tu je koštunjavo voće u medu, tu su likeri na bazi meda, medovača, travarica na bazi meda i propolisa”, kaže Novica Vuković pčelar.

Pčelarstvo je jedna od grana poljoprivrede koja se najbrže razvija kako kod nas, tako i u regionu.

“Za razliku od pčelarstva koje napreduje s godinu u godinu, stočarstvo nazaduje, a tamo gdje nema stoke, livade su pogotovo kod nas manje zahvalne i manje su izdašne nektarom, tako da je sve teže i teže dobiti livadski med. A ovo je već planinski, on se ne pojavljuje svake godine, svake druge, treće, četvrte, zavisi kako kad u kom kraju”, navodi pčelar dr Nenad Cocić.

I iz Udruženja pčelara Podgorica primjećuju porast broja pčelinjih društava i mladih koji su zainteresovani da se bave pčelarstvom. Za to imaju i podršku.

“Iz godine u godinu sve je veći podsticaj, Ministarstva poljoprivrede, kao i generalno lokalne uprave, a u ovom slučaju Glavnog grada. I to je sve više motivisanje pčelara”, kazao je Mirko Šćepanović predsjednik Udruženja pčelara Podgorica.

Priroda ove godine nije bila naklonjena izlagačima zbog kiše, posjećenost nije bila kao prošlih godina, ali kako kažu to im neće smetati da prodaju ono što su proizveli, jer za kvalitet uvijek ima kupca, a tržište naše zemlje dovoljno je veliko za sve.

Foto: Screenshot RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA