(VIDEO) U OB Nikšić formiraju konzilijum za odobravanje nove terapije u oftalmologiji

U Opštoj bolnici (OB) Nikšić su nedavno uvedene nove procedure u vezi sa formiranjem konzilijuma koji odobrava primjenu anti-VEGeF terapije. Ova terapija se aplicira direktno u staklasto tijelo oka i koristi se za tretman određenih očnih oboljenja.

“Anti-VEGF terapija je medicinski postupak koji se koristi za tretiranje određenih očnih oboljenja, kao što su mokra makularna degeneracija, dijabetička retinopatija i retinalna venska okluzija”,  navodi doktor Jovan Milić specijalista  oftalmologije.

Terapija anti-VEGF se sastoji od injekcija koje se apliciraju direktno u staklasto tijelo oka. Ovaj postupak ima za cilj suzbijanje dejstva vaskularnog endotelijalnog faktora rasta, koji je protein odgovoran za formiranje novih krvnih sudova i oštećenje retine.

Anti-VEGF terapija je postala standardno liječenje za mnoge očne bolesti i pokazala je značajan uspeh u usporavanju ili čak zaustavljanju progresije bolesti, kao i poboljšanju vida kod mnogih pacijenata.

Formiranje konzilijuma koji odobrava primjenu anti-VEGF terapije je korak ka unapređenju kvaliteta tretmana pacijenata u OB Nikšić. Konzilijum, koji  čine oftalmolozi i drugi stručnjaci, pruža multidisciplinarni pristup u donošenju odluka o primeni ove terapije. Njihova uloga je procijeniti medicinske indikacije, prednosti i potencijalne rizike terapije za svakog pacijenta, kako bi se obezbedila optimalna briga.

Ova nova procedura i formiranje konzilijuma ukazuju na napredak u medicinskim tretmanima očnih bolesti i pružaju nadu za pacijente sa takvim stanjima.

Ana Radlović

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA