(VIDEO) Vujadinović: Priprema za vrtić izazov i za roditelje i vaspitače

„Polazak djece u vrtic može biti izazovan period, ali uz podršku roditelja, vaspitača i vršnjaka, većina djece se brzo prilagodi  na novo okruženje. Važno je pratiti dijete tokom ovog procesa i biti tu za podršku i ljubav koja će mu pomoći da se osjeća sigurno i voljeno u svom novom okruženju, ističe u razgovoru za RTNK pedagog Javne predškolske ustanove (JPU) „Dragan Kovačević“ Vladimir Vujadinović.

,, Početak septembara je mjesec koji je inače rezervisan na adaptaciju djece i to je glavna aktivnost na koju su i vaspitači fokusirani. Adaptacija djeteta zavisi od samog malca koliko je  on psihički pripremljen za nešto što ga očekuje“, kaže Vujadinović.

Važno je da pripreme za vrtić počnu i prije samog polaska djeteta. Roditelji se savjetuju da budu istrajni i ne posustanu nakon prvog plača i negodovanja, te da održe otvorenu komunikaciju sa zaposlenima u vrtiću.

,,Ono što mi savjetujemo kao stručni saradnici jeste da vrtić ne bude to neko prvo mjesto kada će se dijete odvojiti od svojih roditelja, to je najbolje da urade iz pomoć neke osobe kojoj vjeruju da li je to brat, sestra, da dijete malo ostane nasamo sa njima pa tek onda da krene u vrtić. Isto sugerišemo roditeljima da bi valjalo da dijete prije nego što krene u vrtić, da  roditelji prošetaju sa njim do vrtića, da mu pokažu da je to mjesto u kojem će on da boravi, da su tu drugari da ga čekaju i sve će to ići nekako laganije i normalnije“, smatra Vujadinović.

Takođe, važno je da roditelji imaju potpuno povjerenje u vrtić u kojem dijete boravi, jer je sve prilagođeno njegovim potrebama. Vujadinović naglašava da su u svim vaspitnim jedinicama JPU „Dragan Kovačević“ sprovedene potrebne pripreme kako bi se osiguralo da sve bude čisto i spremno za početak još jedne godine lijepog druženja.

,,U 20 vaspitnih jedinica, gotovo da  nema jedinice u kojoj nešto nije odrađeno od sanitarija i takvih radova, pa do sređivanja radnih soba i  hodnika. Spolja se čak radilo i na iscrtavanje pojedinih vrtica sve kako bi taj ambijent djeci poboljšali, jer zdravlje i sigurnost djeteta je na prvo mjesto. Tu je takodje i vaspitno obrazovni rad koji je u vrtiću neizostavan pa je pribavljeno dosta didaktičkog materijala, određenih igrački, takođe imamo upotrebu audio vizuelnih uređaja poput televizora dvd-a to su sve sadržaji koji su namjenski i koji su planirani za djecu. U vrtiću se ništa ne dešava onako stihijski i neorganizovano.“

Ana Radlović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA