(VIDEO) Vlasnici auto-škola prinuđeni da povećaju cijene obuke zbog rasta troškova

Sa konstantnim skokom cijena goriva, neke auto škole podigle su cijene obuke. Iako građani nijesu zadovoljni ovom promjenom, podaci govore da je Crna Gora, u odnosu na države okruženja najpovoljnija kada su u pitanju troškovi kojima su izloženi vozači, kazao nam je inženjer saobraćaja i instruktor vožnje, Borivoje Kilibarda.

„Ne bih to nazvao povećanjem cijena, već usklađivanje sa svim troškovima koje auto-škole imaju. Na današnje troškove, cijene goriva, evidentno je da ove cijene moraju da rastu kako bi pozitivno poslovali. Auto-škole u Nikšiću zaista imaju dobru saradnju, računam i kad bude ta korekcija, da to neće biti veći udar na novčanike naših građana“, ističe Kilibarda.

Dodaje da bi veliko olakšanje auto školama bilo kada bi im Ministarstvo prosvjete izašlo u suret i oslobodilo ih određenih troškova.

„Ogroman je trošak goriva, a mi nemamo povlastice kao što imaju neki prevoznici u drumskom saobraćaju. Ministarstvo prosvjete bi trebalo da razmišlja u tom pravcu da nas oslobodi akciza i da imamo povoljnije gorivo kako bi mogli bolje da radimo i odrađujemo dio posla koji se od nas očekuje“, kaže Kilibarda.

Ministarstvo vanjskih poslova, kako ističe Kilibarda, intenzivno radi na tome da se crnogorske vozačke dozvole priznaju u zemljama EU, što bi obradovalo naše vozače.

„Imamo obećanje da će se do kraja ove kalendarske godine naše vozačke dozvole priznavati u zemljama Evropske Unije. To je predstavljalo problem našim građanima koji su otišli da rade u zemljama EU i nanovo su morali da polažu vozački ispit, a tamo je to enormno skuplje nego u Crnoj Gori“, dodaje Kilibarda.

Cijene obuka za polaganje vozačkog ispita u Nikšiću će vjerovatno rasti, kazao je Kilibarda i zaključio da to očekuje da se dogodi krajem godine.

Vanja Todorović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA