(VIDEO) Vladimirova ergela jedinstvena u Crnoj Gori: Konjički sport sve popularniji

U Veljem polju nadomak Danilovgrada Vladimir Vukotić više od tri decenije bavi se uzgojem konja.

Još od malih nogu je, kako kaže naš sagovornik, zavolio ove plemenite životinje, a sam boravak u prirodi i druženje sa konjima razvijaju osjećaj slobode, smirenosti i rasterećenja od svakodnevnih obaveza i problema.

“Ja sam u ovoj priči od malih nogu. Držao sam prvo radne konje, za potrebe rada u šumi, i po jednog, eventualno dva jahaća konja. Tako mi se javila želja da pribavim baš ovu rasu “čistih arapa””, objašnjava Vladimir.

On je vlasnik ergele od oko 40 konja arapske rase i po tome je jedinstven u Crnoj Gori.

Vukotić ističe da je iz godine u godinu u našoj državi sve popularniji konjički sport, a raduje i činjenica da su i najmlađi zainteresovani za trke konja, ali i jahanje.

“Trenutno kod mene ima više “arapa” nego u cijeloj Crnoj Gori. U zadnje godinu, dvije ima tih trka malo više, omladina je zavoljela taj sport. Bave se ljudi i turama i tim rekreativnim jahanjem. Svaki dobri domaćin voli da ima rasnog, dobrog konja nego da drži bilo šta”, dodaje on.

Arapski konji danas su raspostranjeni širom svijeta i simbol su prestiža i luksuza. Cijenjeni su, prije svega, zbog svoje ljepote i stava, a veoma su česta rasa koja se uzgaja da bi učestvovala na trkama konja.

Vladimir je iskusni instruktor jahanja, a na oko pet hektara imanja u Danilovgradu ima i Sportski konjički klub “Arap”.

Važno je, kako ističe, uspostaviti kontakt, dobru komunikaciju, balans i sinergiju između jahača i konja. I na kraju, naravno, uvježbavanje onih osnovnih pa do najsloženijih elemenata jahanja, u zavisnosti od mogućnosti, odlučnosti ali i psiho-motoričkih sposobnosti jahača.

Milinko Miličić

foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA