(VIDEO) Umijeće naših sugrađana Sava i Nikite: Dječaci u džentlmentskoj igri

Prasak udarca pri razbijanju kugli – zvuk koji ostavlja jak utisak,  dok prilazimo bilijarskom klubu. Jedan jače osvjetljen sto i profesionalna oprema. Za stolom jedanaestogodišnjaci, Savo i Nikita, učenici VI razreda Osnovne škole (OŠ) “Ratko Žarić”, dokaz da popularnost bilijara, takozvane džentlmenske igre i kod nas raste vrtoglavom brzinom.

Za uspijeh u ovom sportu  potrebni su koncentracija, preciznost, istrajnost- prije svega ljubav i strpljenje.

Savo Đukić i Nikita Marojević  imaju sve predispozicije za bavljenje ovim sportom. Za bilijarskim stolom provode većinu slobodnog vremena i čekaju dan kada će umijeće pokazati i na svjetskim takmičenjima.

Sem porodice i trenera, Savo i Nikita jedan drugom su  najveća podrška.

Kažu da su se  pri prvom susretu sa ovim sportom zaljubili u njega. Sve češće su posjećivali bilijarski klub uz veliku podršku porodice i prijatelja. Ponosni na svoje umijeće i jedan na drugog. Iz školske klupe zajedno su prvi put otišli na bilijar, ne sluteći da će postati sport kojim žele da se bave i u budućnosti.

Saglasni su da je trening najvažniji za uspjeh i u ovom sportu. Obojica svakodnevno vježbaju i podižu nivo umijeća uz pomoć iskusnog trenera, najtrofejnijeg bilijariste Nikšića, Mija Milovića.

Savo i Nikita su nam objasnili da postoje nekolike vrste štapova, za igru, džamp za preskakanje i brejk za razbijanje kugli, ali i poteza – džamp i mase. Savo stručnjak za džamp pokret a Nikita za mase.

Iako su svjesni igračkih prednosti drugog, Savo i Nikita prije svega njeguju drugarstvo, a bilijar doživljavaju kao priliku da lijepo provedu  slobodno vrijeme. Smatraju da su uslovi za bavljenje bilijarom u Crnoj Gori odlični, igraju na profesionalnim stolovima, oprema je dostupna, treneri iskusni. Put ka velikim takmičenjima otvoren.

Kada sport gledate sa strašću koju imaju Savo i Nikita, rezultati sigurno neće izostati. Lakoća sa kojom prilaze bilijarskom stolu, ljepota pokreta ravna svjetskim takmičarima, želja da se vještina  dovede do perfekcije.

Iako često u partijama protivnici, Savo i Nikita su prije svega drugari iz odjeljenja. Radoznali pogledi, osmijeh pri uspjehu onog drugog uče nas kako takmičarski sport postaje zadovoljstvo, opuštanje ali i zabava.

Dragana Papović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA